Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han är en hjälte som sätter allt på spel för en högre sak

Annons
Fängslade. De båda Tunisiensvenskarna Daniel Bakke (till vänster) och Per-Åke Helgesson fick nyligen sina domar fastställda. De dömdes till sex respektive tolv års fängelse. Arkivbild: Privat

Fredagsmys med mina barn, det blir sällan bättre än så. Vad bra man har det, köttbit, bearnaisesås gott att dricka och Harry Potter på tv, så var det i går.

Skillnaden denna fredag var att mina tankar fanns hos Pelle! Min kamrat sedan ungdomen, som den 24 januari dömdes till ett tolvårigt fängelsestraff i Tunisien.

På tv räddar Harry Potter och hans kamrater en flicka som blivit bortförd till hemligheternas kammare. Det slår mig att Pelle gjorde samma sak! Han hjälpte till att återförena en bortförd flicka med sin mamma i Norge. Skillnaden är väl att han fastnade i kammaren och nu, efter 14 månader som häktad, dömts till ytterligare 12 år i kammaren/fängelset.

Jag blir arg, frustrerad och tänker; vad hade han i Tunisien och göra? Varför riskerar han allt för att hjälpa en mamma att återfinna sitt barn med risken att inte själv få komma hem till sina egna barn? Hur kunde han vara så dum? Vem gör så?

Ja vem gör så? Inte är det jag. Varför? Jag vet att mitt svar stavas med ett enda ord. Fast det ordet verkar avslaget och svårt att ta på allvar, det finns ju bara i sagorna numera; ”hjälte”, han är ju en hjälte. En som sätter allt på spel för en högre och viktigare sak än sig själv. Det verkar samtidigt dumt!

Varför är det då jag som känner mig dum? Säkert för att jag önskar att jag var lika modig, kunde engagera mig och försöka göra lika meningsfulla insatser själv. Vilken människa drömmer inte om det modet? Men om jag nu inte är modig nog att riskera mitt eget liv för andra, vad kan jag göra för att hjälpa en kamrat i nöd?

Pelle och jag träffades 1991, vid tidpunkten jobbade Pelle som vaktmästare på flyktingförläggningen i Garphyttan. Jag var 19 år och blev direkt superimponerad. Pelle en kille som rest över hela världen, som gärna berättade om äventyr och visade mig nya saker så som dykning och bergsklättring. Han hade otroligt bra hand med de människor som kom till Sverige som flyktingar vid den tidpunkten. Hans förståelse för deras situation var lika god som hans förmåga att möta dem. Pelle gjorde aldrig någon skillnad på någon! Han kunde enklare fraser på de flesta språk, ett geni på att möta andra människor där de befinner sig i livet.

Jag tror det handlar om hans genuina intresse för andras historier och öden. Utanför jobbet var han likadan. Han skaffade sig många bekanta bland våra nysvenskar, fler än de flesta av oss andra i Örebro vågar jag gissa. Han är sån, anspråkslös mot andra. En kosmopolit som genom sitt sätta att vara visade mig vägen till att bemöta varje människa som värd att lyssna på.

Faktum är att han med sitt lätta sätt att ta till sig andra inspirerade mig till att bli socialarbetare och det har jag nu varit i snart 20 år.

När man ser bilden på Pelle i tidningen så känns fotot förtvivlat ensidigt. För Pelle är någon helt annan! För det första är karln praktiskt taget unik. För säg mig om det finns någon säkerhetsvakt med militär träning som parallellt, genom alla år, jobbat inom omsorgen med gamla och sjuka. Som aldrig klagat på det jobbet utan i stället pratade i positiva ord om gamla och utsatta. En kille som aldrig försakat sin egen mor och som alltid ställer upp och har tid om man bett honom om hjälp. Jag pratade i dag med Pelles tidigare chef vid flyktingförläggningen, som beskrev honom som ”en av de mest godhjärtade människor jag träffat under hela mitt liv”.

I ljuset av detta och med tanke på Pelle i fängelset långt hemifrån hoppas jag kunna rentvå mig som den soffpotatis jag känner mig som, i jämförelse med honom. Pelle en hyvens kille, en son av vår stad som inte får glömmas och vars exempellösa livsföring skulle duga bra som både biosuccé eller kioskvältare. Ett föredöme i dessa tider av intolerans och avsaknad av civilkurage för i det avseendet var och är han motsatsen.

Mats Ekerbring Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons