Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heder åt sörmlänningarna som sa nej till storregion

Annons

Kenneth Nilsson kritiserar Roland Halvarsson (V), kommunalråd i Degerfors, för motstånd mot planer på storregion Västmanland-Örebro-Sörmland. (Som NA berättade om 17/1). Nu ser planerna ut att bli en flopp, för medborgarna i Sörmland säger nej.

”Krisläge!” ropar makthavare i vårt län.

”Hurra”, säger vi, som är övertygade att Roland Halvarsson och Degerfors kommun har stöd av en majoritet av länets medborgare.

Vi gillar när medborgarna får bestämma i viktiga frågor. Som när folket sa nej till euron, för vi ville värna vår självständighet. Tacka folket för att vi inte nu sitter upp till näsan i euroträsket. Makthavarna vill flytta makt till ett allt mer överstatligt EU och på vägen tvinga på oss EU-regioner, i stället för dagens landsting. Men folk inser att Bergslagen skulle hamna i periferin, tämligen ointressant för framtida makthavare i en jätteregion. Redan i dag, med ett medelstort landsting, klagas på att tillväxtområden kring Örebro prioriteras, medan resten, särskilt småsamhällen med under 1 000 invånare, ses som onödigt att satsa på. Trots att allt fler unga vill bo så!

Före jul fick länets kommuner en remiss från landstingsrådet Forsberg-Fransson (S) om storregionsförslaget. Att besvaras senast 13 januari. (Fast nya regioner kan bildas tidigast 2015). Frågor av principiell betydelse ska enligt lag beslutas av fullmäktige. Men alla vet att fullmäktige och partierna har juluppehåll, så landstingsrådet ville uppenbarligen inte att medborgarna – eller ens fullmäktige – skulle få chans att tycka till om landstingets framtid.

I Lindesberg beslutade kommunstyrelsen, mot Vänsterns protest, att godkänna storregionen utan betänkligheter. Än en gång tog De Som Vet Bäst själva de stora besluten och låter vanligt folk på sin höjd få diskutera cykelställens placering ...

Heder åt sörmlänningarna som med sitt medborgaruppror nu ser ut att sätta stopp för en liten maktelits odemokratiska fasoner. Staten bestämmer om länsstyrelsers framtid, men landstingens framtid borde diskuteras med landstingets invånare och avgöras först efter folkomröstning.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons