Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heller biltrafik på Askersunds gator än till Borgmästarholmen

Annons
Den nuvarande bron till Borgmästarholmen i Askersund.

Kommunfullmäktige i Askersund fattade i april 2017 beslut om att bygga en ny bro till Borgmästarholmen för tre miljoner kronor. En oenig kultur- och tekniknämnd beslutade den 5/4 2018 att istället bygga en bro för sex miljoner för att man bland annat ska kunna köra bil till Borgmästarholmen i stället för fyrhjuling som först var sagt. Sex miljoner anser vi är en oacceptabelt hög kostnad för detta projekt.

Hanteringen av frågan är anmärkningsvärd. Under projekteringen har förvaltningen ändrat premisserna mot de fullmäktige fattade beslut om. Ingen politisk förankring har skett i vare sig nämnden eller kommunstyrelsen om att projektet ska förändras. För att klara finansieringen tas en miljon från gatuunderhåll vilket är drygt en tredjedel av det totala anslaget för gatuunderhåll, 700 000 ska VA-kollektivet betala, drygt en miljon tas från en i alla fall tidigare mycket nödvändig maskinanskaffning till kultur- och fritidsförvaltningen och 300 000 ska skjutas till från kommunens tillgänglighetsmedel.

Det går inte att ta pengar från gatuunderhållet, snarare är det underbudgeterat som det är.

Det är ett ansvarslöst beslut att ta en så stor andel från gatuunderhållet, det tror vi att var och en som åker bil i Askersund kan intyga. I en rapport från 2017 slås fast att standarden på gatunätet i Askersund är dålig. Av det totala asfalterade gatunätet är det cirka 20 procent som i någon form borde varit åtgärdat redan under 2016. Rapporten behandlar inte gatunätet i övriga tätorter i kommunen där grusvägar är en stor del av beståndet. Det går inte att ta pengar från gatuunderhållet, snarare är det underbudgeterat som det är.

Det är viktigare att kunna köra bil på gatorna än att kunna köra bil till Borgmästarholmen. Kultur- och tekniknämnden har fattat ett beslut som vi anser att kommunfullmäktige inte ska acceptera.

Vi kommer därför föreslå kommunfullmäktige att inte överföra de tre miljoner som var ursprungsbudget för projektet till 2018 då bron inte får kosta mer än vad man först anslog. De pengar vi sparar finns det gott om hål att stoppa i nästa år, inte bara i gatorna.

Staffan Korsgren

Liberalerna

Caroline Dieker

Moderaterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons