Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellre riktiga satsningar på Noras landsbygd än en strategi

Annons

I Nora finns en lång historia av motsättningar mellan stad och landsbygd, inte minst tack vare S förkärlek för att centralisera och lägga ner mindre skolor på landsbygden.

Detta kommer att toppas på kommunfullmäktigemöten onsdag och torsdag denna vecka. Då ska nämligen beslut fattas om budget (onsdag) och översiktsplan (torsdag).

På onsdagens budgetmöte kommer S och Mp med en liten julklapp till landsbygden i Nora. Nämligen en – landsbygdsstrategi! För 400 000 kronor, yippie! Det är ju precis vad de boende på landsbygden önskar sig! Liksom alla hembygdsföreningar, idrottsföreningar, byalag och övriga säkert vill ha just en landsbygdsstrategi.

Sen behövs ju en massa mer saker för att få vardagen att funka på landet, såsom utbyggt bredband, bättre kommunikationer, säkrad skola o förskola, bättre vägar, bättre marknadsföring av boendemöjligheter, företagande och besöksnäring på landet. Men det kan vänta, en landsbygdsstrategi är viktigare.

Eller inte.

Det märkliga är, att kommunen inte ens har frågat byalagen, det vill säga de aktiva på landsbygden runt om i kommunen, om detta verkligen står högst upp på önskelistan.

På riktigt, de styrande minoritetspartierna S och MP föreslår att en tjänst ska köpas in, som ska kosta 400 000 kronor. För detta ska en extern konsult skriva en landsbygdsstrategi. Något som istället den kommunala tjänsteman borde skriva, som har hand om kontakterna med byalagen och jobbar med utvecklingen på landsbygden.

Det märkliga är, att kommunen inte ens har frågat byalagen, det vill säga de aktiva på landsbygden runt om i kommunen, om detta verkligen står högst upp på önskelistan. Eller om de faktiskt hellre vill satsa de pengarna på till exempel bredbandsutbyggnad… Så mycket för den medborgardialogen!

En översiktsplan som i mångt och mycket lägger en våt filt över utvecklingen på landsbygden

Om det överhuvudtaget behövs en landsbygdsstrategi så kan det säkert vänta tills vi kan skriva den själva med hjälp av kommunens tjänstemän. Istället, genomför den medborgardialog som de boende på landsbygden förväntar sig, fråga vad som är viktigt för att bosätta sig eller bo kvar på landsbygden. Slösa inte bort 400 000 kronor av kommunens skattemedel på något som vi inte vet om någon vill ha.

Med vetskap om att S och MP dagen efter kommer att rösta för ett nytt förslag till översiktsplan, som inte direkt binder samman stad och land i kommunen, blir det mer än lovligt dumt. En översiktsplan som i mångt och mycket lägger en våt filt över utvecklingen på landsbygden, och lämnar fler frågor än svar på vad S och MP egentligen vill med begreppet Hela Nora ska leva.

Gör om och gör rätt, S och MP! Fråga er vad landsbygden egentligen behöver. En ny pappersprodukt eller verklig utveckling?

Helena Vilhelmsson

Centerpartiet, oppositionsråd i Nora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons