Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helt duglig mat slängs i onödan

Annons

I Sverige slängs stora mängder mat i onödan. 1,8 miljoner ton varje år slängs från livsmedelsindustrier, butiker, restauranger och hushåll. I hushållen slängs i genomsnitts 100 kilo mat per år och person. Nu kräver Socialdemokraterna att Sverige följer Europaparlamentets rekommendationer att anta en plan för hur mängden livsmedel som slängs ska halveras till år 2025.

Det handlar inte bara om mat som slängs från hushållen. En hel del mat slängs också på grund av överproduktion i livsmedelsindustrin, alltså mat som slängs i sina förpackningar innan de ens kommit ut till butikerna.

Mycket mat slängs också från butiker sedan bästföredatumet gått ut oavsett vilket skick maten är i. Systemet med bästföredatum är en av orsakerna till att så mycket mat slängs. Butiker väljer ofta att kassera i stället för att sälja ”kort datum” till sänkt pris. Mycket talar för att ett regelverk som syftade till att öka kvaliteten leder till att helt duglig mat slängs.

Enligt en rapport från Naturvårdsverket slängs totalt 650 000 ton mat från livsmedelsindustrin och butikerna. Samma rapport konstaterar att om matavfallet minskade med 20 procent skulle samhället spara någonstans mellan 12-23 miljarder per år.

Sverige behöver i samarbete med livsmedelsindustrierna och detaljhandeln utarbeta en plan för hur mängden mat som slängs kan minska. Regelverket för bäst-före datum behöver ses över och vi överväger en nya sätt att märka livsmedel.

I dag finns positiva exempel på hur vi kan minska slöseriet bland Sveriges kommuner som gör ett viktigt arbete runt livsmedel. Örebro kommun har tagit tydliga mål för att minska svinnet av livsmedel i sin klimatplan: ”Mängden svinn per portion från måltider inom kommunens organisation ska halveras från 2008 till 2020.”

Arbetet pågår nu med att mäta och styra hur kommunen använder livsmedel i sina kök. Örebro kommun har också producerat ett informationsmaterial till medborgarna om hur vi kan äta klimat- och miljösmart. I det arbetet ingår målet att minska slängandet av livsmedel.

Vi i Sverige och Örebro måste självklart ta vår del av ansvaret. Samtidigt som livsmedel slängs behöver produktionen öka för att möta den växande befolkningens behov av mat.

Vi måste bli bättre på att hushålla med våra resurser. Det kommer spara miljö, spara pengar och vi kan faktiskt öka möjligheten för fler att äta sig mätta i världen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons