Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemlöshet är en fråga som bör diskuteras i valrörelsen

Annons
Bostad Först. Ria Dorkas är en av flera organisationer som hjälper hemlösa. (Personen på bilden har ingen koppling till texten). Arkivfoto: Anders Erkman

Alla människor ska väl ha rätt till en egen bostad, i dagens samhälle ser det inte ut så. Det är många människor som lever hemlösa i Sverige. Under det år som jag arbetat med Bostad Först har jag mött människor som bor i trappuppgångar, på toaletter i soprum med mera. Vem vill leva så? Ingen, men verkligheten ser ut så. Människor som har levt så i åratal.

De livshistorier som jag hört under året gör mig så ont. Jag är så tacksam över mitt liv. Jag är så imponerad över hur de överlever ute på gatan. Jag önskar att jag kunde hjälpa alla de människor som lever så men det är bostadsbrist i Örebro.

Jag har en önskan att alla fastighetsägare som finns i Örebro kunde bidra med någon bostad så att fler människor kan få en egen bostad och få slippa sova på en smutsig toalett eller i soprum. Örebro har ett härbärge men där finns bara tio platser och det är inte alltid man får plats att sova där, då återstår alternativt, en kall trappuppgång. Är det värdigt?

I Örebro kommun finns det 68 hemlösa enligt Socialstyrelsens undersökning maj 2011. Vi tror att det är större än så i Örebro kommun. Det är 66 personer som sökt till vårt projekt Bostad Först under första året. Skulle det vara alla hemlösa i Örebro kommun som sökt till oss? Det är inte troligt att det är så. Det är många fler som är hemlösa i vår stad. Hur ska man kunna ta tag i sina problem när man inte har ett eget boende? Hur ska man kunna sköta sitt jobb eller ta hand om sina barn?

Verdandi Örebrokrets och Ria Dorkas hela människan i Örebro driver tillsammans projektet Bostad Först sedan januari 2013 med finansiering från Örebro kommun. Det vi nu ser är att det är bra att vi är två frivillighetsorganisationer som driver projektet. Vi är ingen myndighet.

Ria Dorkas är den verksamhet som träffar de som är hemlösa under dagtid i sin verksamhet centralt, genom dem har jag fått kontakt med många som är hemlösa i vår kommun.

Vi vänder oss till människor som varit hemlösa länge en målgrupp som har haft svårt att få en permanent bostad med eget kontrakt på grund av hyresskulder och störningar.

De människor som bor hos oss har uttömt alla möjligheter. De har inte klarat av de krav som kommunen kräver i sina verksamheter.

Vi i Bostad Först har ett bra samarbete med Öbo, det kommunala bostadsbolaget. Vi erbjuder stöd dygnet runt, vägledarstödet utformas efter individens behov. En människa som får vara med och påverka vad den behöver för stöd och hur mycket är det som är nyckeln till kvarboende. De som bor hos oss behöver inte ljuga utan kan vara ärliga om sin situation och be om hjälp utan att vara rädda för att bli utslängda från sin lägenhet.

Vår förhoppning är nu att kommunen tar sitt ansvar och gör Bostad Först-modellen till ett permanent arbetssätt och ett komplement till den kommunala verksamheten. De politiker som besöker oss bekräftar att vi behövs, då måste också långsiktiga beslut fattas. Projekt i all välmening men de som får egna lägenheter behöver ett långt stöd.

I höst kommer Bostad Först bjuda in fler hyresvärdar till oss där vi berättar om hur vi arbetar, med en förhoppning att alla vill hjälpa till så att Örebro minskar sin hemlöshet. Ingen vill att hemlöshet ska existera, men det gäller att gå från ord till handling.

Det är också valår i år så jag hoppas innerligt att den hemlöshet som finns och är ovärdigt för ett land som Sverige blir en viktig fråga för politiken, det handlar ytterst om en bra bostadspolitik, där det byggs fler hyresrätter till ett lågt pris.

Verksamhetsledare Bostad Först

Örebro

Anna-Lena Lindqvist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons