Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjd hyra för bättre boenden

Annons
Prioriterat område. Oxhagen är ett av de områden som örebroarna ska kunna trivas i även i framtiden, skriver Karin Sundin, ordförande i Öbo. Arkivbild: Lars-Göran Månzon

”Öbo vill rekordhöja hyrorna nästa år”. Det var rubriken i NA häromdagen.

Och så är det. Öbos styrelse beslutade förra måndagen att vi vill höja hyran med i genomsnitt 4,8 procent nästa år. Det är vårt bud inför hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen.

Det handlar i kronor om en hyreshöjning på 143 kronor i månaden för den lilla ettan på 32 kvadrat i Rosta som i dag har en hyra på 2970 kronor. Eller en höjning på 264 kronor i månaden för den trerummare på 87 kvadrat i Oxhagen som i dag kostar 5506 kronor.

Men det handlar också om att se till så att Örebro har ett starkt allmännyttigt bostadsföretag även i framtiden.

Många av Öbos 40000 hyresgäster har det tufft ekonomiskt just nu. För den som inga pengar har och får höjd hyra är det förstås ingen tröst att hyrorna i Örebro är ungefär sex procent lägre än riksgenomsnittet och i jämförbara städer. Men det har betydelse för Öbo när vi står inför utmaningen att underhålla, renovera och investera i våra stora miljonprogramsområden. Våra områden är i dag mellan 40 och 60 år gamla, flera är med ålderns rätt slitna och inte särskilt energieffektiva. Vår syn på bostäder och bostadsområden har dessutom förändrats mycket sedan de byggdes.

Som örebroare, och som ordförande i Öbo, är jag stolt över de förändringar som har skett i Markbacken. Det är på många sätt ett mycket trivsammare och bättre område än innan det renoverades. Just nu renoveras Varberga. Det syns inte lika mycket på utsidan som i Markbacken, men invändigt blir det skillnad med nya badrum och nya kök. Och snart är det dags att fatta beslut om renoveringar på Visgatan i Vivalla.

Är det någonstans det skulle behövas ett rot-avdrag så är det i våra miljonprogramsområden. På många platser i Sverige har man samma renoveringsbehov som inom Öbo i Örebro. Men dagens rot-avdrag gäller bara för den som själv äger sin bostad: för villaägaren, fritidshusägaren eller bostadsrättsinnehavaren. Det är orättvist och det drabbar hyresgästerna. Men den borgerliga regeringen tycker att det system vi har är bra, så något rot-avdrag kan vi inte räkna med.

I år, 2011, höjdes hyran inom Öbo med 2,25 procent. Men om Öbo, utifrån vår relativt låga hyresnivå, aldrig höjer hyrorna mer än minsta möjliga för att klara den dagliga driften det kommande året, då klarar vi inte att renovera och investera. Då urholkas på sikt värdet på våra fastigheter. Det är inte att värna allmännyttan.

Och allmännyttan behöver värnas. Vi har fått en ny lag om att allmännyttiga kommunala bostadsbolag ska drivas enligt affärsmässiga principer och inte som tidigare enligt en självkostnadsprincip. För Öbos del innebär det att vi numer också har avkastningskrav: 20 miljoner kronor i år och 40 miljoner nästa år. Det ska också finansieras.

Som ordförande i Öbo vill jag inte sätta några rekord i hyreshöjningar. Men mitt och styrelsens uppdrag är att se till att vi fortsätter ha ett starkt och utvecklingskraftigt allmännyttigt bostadsföretag i Örebro. Framtidens hyresgäster ska slippa leva med vattenläckor, skenande elräkningar och vittrande fasader.

Örebroarna ska vilja bo och kunna trivas i Vivalla, Oxhagen och Tybble också om 20, 30 och 40 år.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons