Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjd moms och avgifter kan göra att unga står utan jobb

"När politikerna vill dra undan mattan för oss och våra medarbetare kan vi inte sitta tysta och se på."

Annons
På restaurangen. Sex företrädare för hotell- och restaurangnäringen i Örebro oroar sig för att det blir höjd moms och höjda arbetsgivaravgifter vid ett regeringsskifte i höst.

Bara i Örebro arbetar närmare 2 160 personer i hotell- och restaurangbranschen varav cirka 800 är under 26. 285 av dessa ungdomar jobbar på de elva hotell och restauranger som vi driver i Örebro. Så mycket som vart elfte ungdomsjobb i Örebro skapas faktiskt inom hotell- och restaurang. När många andra företag på orten varit tvungna att minska antalet anställda, är vi stolta att säga att vi har kunnat anställa fler.

För att skapa nya jobb krävs hårt arbete och attraktiva restauranger, men vi kan inte bortse från hur viktig sänkt restaurangmoms och sänkta arbetsgivaravgifter för unga har varit för den utvecklingen. Det är tack vare dessa reformer vi har kunnat hälsa än fler ungdomar välkomna till deras första jobb och ge dem en fot in på arbetsmarknaden.

Det är inte bara i Örebro som branschen under de senaste åren fungerat som en jobbmotor i en ekonomiskt turbulent tid. Enligt branschorganisationen Visitas siffror skapades 10 000 nya jobb i den svenska hotell- och restaurangbranschen sedan restaurangmomsen sänktes för två år sedan.

Enligt SCB har så mycket som var tredje nytt ungdomsjobb under 2012 skapats inom hotell- och restaurangnäringen.

Ungdomsarbetslöshet har länge varit en utmaning för Örebro. Dagens höga krav gör att unga har svårt att få in en fot på arbetsmarknaden. Men sänkt restaurangmoms och sänkta arbetsgivaravgifter för unga har gjort att fler unga Örebrobor har fått sitt första jobb på våra restauranger. Reformen har haft effekt. Därför blir vi oroliga när vi hör att oppositionspartierna går till val på att fördubbla restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga.

Om vi har lyckats skapa flera nya jobb i Örebro i en stillastående ekonomi, tänk då hur många vi kan skapa när ekonomin vänder. Om restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga dubbleras riskerar det att knäcka denna jobbmotor. Det är inte bara de nya arbetstillfällen som skapats som är i farozonen. Det handlar inte minst om våra förutsättningar att skapa fler jobb för Örebros ungdomar framöver. Risken är att många ungdomars debut på arbetsmarknaden försenas. Arbetslöshet är i första hand en personlig tragedi för de unga som drabbas, men också en onödig kostnad för samhället. Varför inte låta de unga jobba?

En dubblering av momsen på restaurang är ett ogenomtänkt förslag. Det är inte rimligt att straffbeskatta restauranger. Köttbullar ska inte ha högre moms om de köps på restaurang i stället för på dagligvaruhandeln. Vad är logiken och samhällsnyttan med det? Men förslaget är inte minst ogenomtänkt eftersom det riskerar värdefulla ungdomsjobb i en tid med skriande ungdomsarbetslöshet. Det vore inget mindre än ett politiskt dubbelslag mot den unga generationen.

När politikerna vill dra undan mattan för oss och våra medarbetare kan vi inte sitta tysta och se på. Vi vill att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, och Miljöpartiet tänker om så att vi kan fortsätta vara den jobbmotor som Örebro och Sveriges unga behöver.

Frida Bjuhr

Platschef Espresso House Örebro

Patrik Hanberger

Hotelldirektör Clarion Hotel Örebro

Lena Nyquist

Hotelldirektör Scandic Örebro

Magnus Pojen

Franchisetagare McDonald’s Örebro

Inger Salomonsson

Hotelldirektör Quality Hotel Örebro

Rosi Tillman

Vd Harrys Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons