Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Humanisterna är för den fria debatten

Annons

Tycka vad man vill om att Humanisterna vill ha ett utlåtande från Domkapitlet kring att Helle Klein i egenskap av präst kampanjar mot deras konkurrerande livsåskådning. Skulle Lars Ströman i egenskap av redaktör kampanja mot en annan konkurrerande tidning, skulle säkert frågan komma även där.

Lars Ströman vet att varken Humanisterna eller Svenska kyrkan har något alls emot den fria debatten, därför blir jag lite besviken på att Ströman uttrycker sig som om någon av sidorna försöker tysta den andre. Min uppfattning är att det var fel av Humanisterna att över huvudet taget blanda in Domkapitlet, vilket jag även uppfattar som ett av Strömans budskap, och det kan sägas utan en rökridå av censuranklagelser.

I texten ställer Lars Ströman kristendom mot ateism, och exemplifierar med religionskritiska citat från Humanisternas hemsida, men det blir också missvisande. Jag, i egenskap av religionskritiker, samarbetar med troende kristna och andra religiösa i formuleringen av kritiken mot religion. Citaten som Lars Ströman använder handlar om problem med organiserad religion, och problem med att begå övergrepp i religionens namn, och denna kritik stämmer många troende kristna (och andra) in i. Du kan alltså ha en gudstro, och erkänna förekomsten av (och problemet med) religiöst motiverat våld.

Den uppfattning som Humanisterna och Svenska kyrkan inte delar, handlar om livsåskådning, och gränsen går inte mellan tro och icke-tro på gudar. Svenska kyrkan behöver inte ha någon extern fiende här, för i grund botten tolererar Svenska kyrkan andra livsåskådningar. Det är till och med så att Svenska kyrkan rymmer olika livsåskådningar, däribland Humanister. Om man kallar Humanister för ateister i stället för Humanister, tror inte jag att de gudstroende Humanisterna känner sig korrekt representerade. Det finns till och med präster i Svenska kyrkan som är medlemmar i Humanisterna. Och tror på Gud.

Jag stödjer Humanisternas kamp för kompromisslös yttrandefrihet, Helle Kleins yttrandefrihet inkluderad. Den har hon utnyttjat till att kalla avvikande åsikter för ”att spy galla”, vilket hon står i sin fulla rätt att göra. Hennes ordval formar min syn på henne, och jag ogillar att Humanisterna efterfrågar ett utlåtande, men att säga något annat än att Humanisterna arbetar för allas rätt till sin uppfattning, och att uttrycka dito, är inte att representera dem korrekt.

Anders HesselbomReligionskritisk debattör

Medlem i Humanisterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons