Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur länge ska ideella krafter orka hålla liv i båttrafiken?

Jag har varit delaktig i Lindesbergs Turistbåtförening sedan starten 1996. Det var min farfar som tillsammans med två andra gubbar kom på idén att en turistbåt skulle gå i Lindesberg.

Annons
Turistattraktion. Båttrafiken i Lindesberg sköts av ideella krafter. De skulle välkomna lite mer kommunalt stöd. Arkivfoto: Gustav Skogens

Jag har åkt otaliga gånger med den underbart mysiga båten längs med Bottenåns fina stränder och sjön Råsvalens blå vatten. Min pappa tog skepparexamen 2004 och började även han köra båten, som fram tills dess bara hade haft farfar som kapten. I år var det min tur. Jag är snart färdigutbildat fartygsbefäl och har därmed rätt att köra Råsvalen som min farfar byggde för snart 20 år sedan.

När jag hoppade på utbildningen i vintras så hade jag inte varit så aktiv i LTF innan utan hade mest varit med och åkt lite då och då. I början tänkte jag att det var en överdrift att vi inte får någon hjälp någonstans ifrån, att vi nog fick det men att vi inte var nöjda. Men när månaderna har gått har jag märkt mer och mer att Lindesbergs kommun inte värnar speciellt mycket om vår turistbåt.

I början på året fick vi ett bidrag på 40 000 kr. Det räcker knappt till våra försäkringar och besiktningar av båten och livflotten. Samtidigt ställer de krav på oss att vi ska köra mer dagsturer och vi måste bli bättre på att marknadsföra oss. Jag bildade då tillsammans med sju andra en PR- och planeringsgrupp i föreningen. Vi har kämpat för att marknadsföra oss på både internet/tidningar och på anslagstavlor runt om i stan.

Vi har även satt upp en utställning på biblioteket under juli månad och haft öppet i vårt museum varje lördag. Den 10 maj hade vi ett väldigt lyckat 100-årsjubileum för båten. Vi hade flera hundra besökare och alla var nöjda med turerna som de fick åka med våra båda båtar Råsvalen och Ceylon. Det stod inte ett ord om oss i någon lokaltidning. I år hade vi även kämpat för att få en skylt nere vid kyrkbryggan där det står en presentation om oss och tider som båten går.

Svaret vi får från kommun är att de inte tänker betala skylten men den måste vara ritad av en arkitekt så att den passar in i bryggmiljön. Tror ni jag blev arg häromdagen när de hade kunnat sätta upp en ful gul skylt om att man inte får dyka från bryggan? Hur ska en förening som är byggd på enbart ideellt arbete kunna ha råd med en sådan skylt? Som det är nu får vi nöja oss med en ful gatupratare vid bryggans kant.

Jag var i Leksand häromdagen på besök och så fort man åkte in i staden så fanns det skyltar och information om turistbåten de har där. Varför kan inte vi få den respekten att det finns skyltat ner till kyrkbryggan om turistbåten? Vi finns inte ens med på informationstavlorna som sitter uppe när man åker in till staden.

Man undrar ju hur mycket allt detta arbete vi lägger ner för att driva Lindesbergs enda turistattraktion betyder för kommunen? Vi jobbar och sliter men får knappt någonting tillbaka. Om vi skulle bygga en handbollsplan på taket kanske vi skulle få lite mer pengar. Jag tycker det är för jävligt. Det är dags för kommunen att öppna ögonen och se vad vi verkligen gör för staden. Vi går på knäna hela tiden för att ekonomin inte går runt.

Ingen av oss som arbetar med föreningen från ordförande till skeppare tjänar en krona på det vi gör utan gör det enbart för att vi tycker att det är roligt. Hur länge ska vi orka? När vi inte ens kan få hjälp med en skylt som vi måste ha för att kunna köra. Om det inte blir någon ändring så ser jag ingen framtid för turistbåten eller föreningen inom fem år. Det skulle vara väldigt synd och tråkigt på den fina båt min farfar byggt och allt arbete så många människor lagt ner under alla år.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons