Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur stor får den heliga ”tillväxtkossan” bli?

Annons
Frackning. Om det fanns en internationell lag mot ekomord skulle den typen av skövling vara ointressant. Arkivfoto: Brennan Linsley/TT/AP

Utanför mitt fönster faller snön och bäddar in äppelträden och landskapet i ett mjukt, skyddande täcke. Allt blir rent och vitt, alla skarpa konturer suddas ut och lera, smuts och visset fjolårsgräs döljs. Under snön döljer sig spåren av en pågående global katastrof i form av överkonsumtion, miljöförstöring och grava felprioriteringar. Exemplen är så många, stora och komplexa att vi inte riktigt förmår att ta dem till oss, än mindre att på allvar hantera dem.

Problemen individualiseras till frågor om sophantering och lågenergilampor, men ansvaret för de stora och avgörande strukturerna hamnar i bakgrunden.

Så länge vi lever i drömmen om en fortsatt evig tillväxt med en ökande offentlig och privat konsumtion som det avgörande måttet på framgång, kommer aldrig så många lågenergilampor eller litrar ekologisk mjölk på allvar rädda vår planet. Alla kurvor pekar åt fel håll. Vi fortsätter i god fart mot en global kollaps!

Klimatförändringarna, spridningen av okända och kända kemikalier, förödandet av den biologiska mångfalden är några av de grundbultar som totalt förändrar förutsättningarna. En avgörande faktor är naturligtvis det ekonomiska systemet och de värderingar som det bär inom sig. Kapitalismen är idag den dominerande doktrinen – också i de forna planekonomiska staterna. Den inneboende idén i detta system är en ständig strävan efter mer, utan begränsningar i form av lagstiftning eller etik. I den nyliberala – mest extrema – formen av kapitalism är tillväxten den heliga kon som ska mjölkas i all evighet.

Vi måste bygga tydliga och starka gränser för denna tygellösa, vilt galopperande ”tillväxtkossa”! Var får hon gå, vad får hon äta och hur stor får hon bli? Ett konkret exempel som kanske kan hjälpa är att förändra den internationella lagstiftningen. En internationell lagstiftning mot miljömord – ekocid – skulle göra det ointressant med att investera i regnskogsskövling, frackning eller i att exploatera Vätterns miljö med gruvbrytning eller militära skjutövningar. Sverige bör omedelbart ställa sig bakom ett förslag om att inkludera ekocid i Romstadgan, det vill säga det avtal som ligger till grund för den internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Ett än mer radikalt förslag är att på allvar anamma tanken på ”degrowth”, nerväxt.

I dag skulle det krävas 3,7 jordklot om alla människor på jorden skulle leva som medelsvensson i Sverige. Nerväxt handlar om att anpassa vår ekonomi till de ekologiska ramarna. Internationellt är detta ett tänkande som sprider sig allt mer.

I bakgrunden finns bland annat studier som visar att kopplingen mellan materiellt välstånd och lycka upphör över en viss nivå. Här borde vi i Sverige gå före och bygga ett samhälle där inte ökande BNP är måttet på välfärd. Vi måste ta ansvar nu! När snön smälter i vår syns smutsen igen! Då är det för sent.

Tord Helgesson Miljöpartiet Askersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons