Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idiotiskt att skjuta vargar med de bästa generna

Annons
ska inte jagas. Det anser Torbjörn Eriksson i Svenska Rovdjursföreningen.Arkivfoto: Jonas Ekströmer / TT

Nu är det bara två valpar kvar från det genetiskt viktiga Tivedenparets förra valpkull. En valp sköts i Sverige tidigare i våras och nu har det visat sig att ytterligare en valp skjutits, denna gång i Norge.

Vargvalparna från Tiveden har två invandrade vargar som föräldrar och deras gener är därför viktiga för att minska inaveln i den skandinaviska vargstammen. Fjolårsvalparna har vandrat i väg för att söka sina egna revir och den nu skjutna valpen har gått cirka 600 kilometer fågelvägen in i Norge.

DNA-analyser som norska Rovdata genomfört visar att det är just en varg från Tiveden.

Grundregeln är att göra DNA-analys innan myndigheterna beslutar om skyddsjakt men så har inte skett, varken denna gång eller när en annan av valparna sköts i våras.

Förra årets valpar var från början fem stycken. Fyra återfanns under vinterns inventering och nu finns alltså bara två valpar kvar.

Tror de verkligen att det någon gång ska bli vargjakt så länge som dom skjuter bort dom vargar som behövs för att få ordning på generna i den svenska vargstammen.

Det finns väl inget mer idiotiskt än att ta bort dom bästa avelsdjuren, det gör väl ingen som till exempel föder upp egna djur. Om de försöker få börja med vargjakt så kommer det inte att bli av på grund av EU-rätten.

Miljöorganisationer kommer att ha rätt att överklaga enligt artikel 19 i EU-fördraget. Miljöorganisationers talerätt finns stadfäst i både EU-rätt och av den svenska Högsta förvaltningsdomstolen,

Delegeras jaktbeslut till länsstyrelsen blir det omöjligt för besluten att komma till domstol och det är inte förenligt med EU-rätt. Professor i miljörätt Jan Darpö fastslår att miljöorganisationer ska kunna överklaga beslut om vargjakt i domstol.

Vi måste värna vår vargstam och de andra rovdjuren. De behövs i ekosystemet. Alla försök till vargjakt kommer att överklagas.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons