Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrotten gör Örebroregionen starkare: ”Våga satsa på våra barn och ungdomar!”

Annons
Jessica GerebrandKopparbergs BK, årets idrottsledare Örebrogalan 2018, skriver i artikelserien Idrotten gör Örebroregionen starkare.

I hela mitt liv har jag, på olika sätt varit aktiv inom idrottsrörelsen, både som spelare och ledare. Jag har sett och upplevt tårar, förluster, skador och motgångar. Men det uppvägs tusenfalt av all den positiva energin, gemenskapen, glädjen och ett livslångt kamratskap som min idrott gett och ger mig.

Jag bor i ett litet samhälle i Bergslagen som kämpar mot arbetslöshet, nedläggningar och utflyttning, men vi har en fantastisk förening, Kopparbergs bollklubb, som satsar på breddverksamhet och som vill ge varenda unge chansen att vara aktiv!

Sammanslagning har flera positiva aspekter, men den mest glädjande är att vi fördubblat antalet medlemmar på bara några år.

Från att ha varit tre bollföreningar i byn har vi sedan några år tillbaka gått samman till en. Detta gör att vi ledare samarbetar mellan idrotterna och ger alla möjlighet att utöva flera sporter, utan att vara tvungna att välja en. Sammanslagning har flera positiva aspekter, men den mest glädjande är att vi fördubblat antalet medlemmar på bara några år.

Vi har i dag tolv fotbollslag som samsas på en gräsplan. Vi ledare fixar med tränings- och matchtider. Hur många lag kan träna samtidigt på vår gräsplan? Hur tidigt eller sent kan vi lägga våra träningstider? När kan vi planera in matcher? Har vi möjlighet att arrangera poolspel? Till slut nådde det eviga pusslandet en gräns. Vi behövde jobba för en träningsyta till!

Vår ambition är inte att skapa enskilda elitidrottare utan vi vill ge alla som vill chansen att idrotta.

Vi började arbetet med att jaga sponsorer, skriva ansökningar och starta en dialog med kommunen. Efter drygt två års ”bergochdalbana” med resonerande och argumenterande, med förhoppning och ångest står vi nu i startgroparna till en konstgräsplan i Kopparberg!

Jaha, kanske många tänker, har de fått storhetsvansinne i byn?! Varför konstgräs?

Det finns flera anledningar till varför det blir konstgräs. Den största anledningen är att där ska spontanidrotten frodas! Alla som vill kommer att ha tillgång till aktivitetsytan. Vi ska inte låsa anläggningen, målen eller grindarna. Tvärtom. Vi vill uppmuntra aktiva barn och ungdomar att idrotta och ge dem chansen till ett livslångt idrottsintresse. Vår ambition är inte att skapa enskilda elitidrottare utan vi vill ge alla som vill chansen att idrotta.

... en sak vet jag: Vi måste våga ta hand om det viktigaste vi har, nämligen våra barn och ungdoma

Vår kommun har visat att de vågar satsa på att få fler aktiva barn och ungdomar. Vi tror att det är ett felfritt recept på framgång. Flera undersökningar visar att idrottande/rörliga barn är piggare, har bättre koncentrationsförmåga, är friskare och når bättre skolresultat. Det är precis vad vår lilla by behöver. Jag är stolt över att bo här och se att här finns en framtidstro och positiv energi. Detta i form av aktiva barn, ambitiösa ledare, engagerade föräldrar och positiva kommunpolitiker. En konstgräsplan kan i slutändan ge vårt samhälle möjligheten att både behålla och attrahera kvalificerad arbetskraft, såväl i den offentliga som i den privata sektorn.

Kan hända att jag är naiv. Men en sak vet jag: Vi måste våga ta hand om det viktigaste vi har, nämligen våra barn och ungdomar! Ge dem chansen till ett aktivt, livslångt idrottande med all den glädje och gemenskap som jag själv som barn upplevde som spelare och än idag upplever som ledare!

Jessica Gerebrand

Kopparbergs BK, årets idrottsledare Örebrogalan 2018

Marie-Louise Forsberg Fransson

ordförande Örebro Läns idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons