Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Individens frihet är mer än ord

Annons
Staffan Werme.

Det liberala uppdraget är oförändrat. Individens frihet. Hennes unika möjligheter och livschanser. Det jämlika, odelbara och oändliga människovärdet.

Som värdeord kan säkert de flesta omfatta inledningen. Men för oss liberaler är dessa ord något mer än ord. De får direkt påverkan på vår politik.

Folkpartiet är Sveriges liberala kraft. Folkpartiet i Örebro är det tydligaste alternativet till den väg som dagens trepartiledning valt. Den liberala utvecklingen skiljer sig på ett antal grundläggande sätt från det som sker i Örebro i dag. Låt mig peka på några:

Ekonomi. Det är företagare, entreprenörer, anställda i privat och offentlig sektor som lägger grunden för välfärden. Vårt uppdrag som politiker är att använda skatterna ansvarsfullt – den gemensamma välfärden ska tryggas så effektivt som möjligt. Vi ser i dag möjligheter att både öka kvalitet och minska kostnader. Det liberala uppdraget är klart – individens frihet handlar om att kommunen inte ska slösa.

Utbildning. Örebros elever har alldeles för lång tid förnekats den bildning de har rätt till. Örebros skolor har i genomsnitt hållit för låg kvalitet. Det beror på många orsaker. Klåfingriga politiker som prioriterat kunskap lågt. Dåliga löner och arbetsvillkor för lärare. Svaga skolledningar utan tydligt ansvar och tydligt mandat.

Det liberala uppdraget är däremot tydligt – individen kan inte bruka sina unika möjligheter om hon inte ges den bildning och de kunskaper hon kan bära. Det innebär behov av mer självstyrande skor, högre lärarlöner men också tydligare krav att lärare och skolor levererar det de ska – elever med goda kunskaper.

Valfrihet. Genom hela livet vill och kan vi välja vårt liv. Ju bättre grund skolan lägger, desto större möjligheter har vi i resten av livet. Valfriheten är, eller borde vara, självklar oavsett om den handlar om förskola, skola, äldreomsorg eller annan kommunal service. Men i Örebro menar fortfarande politiker att de vet bättre än du hur du ska ha det.

Det liberala uppdraget är glasklart – du vet bäst hur du skapar din framtid oavsett om du är ung, medelålders eller äldre. Vi vill skapa reell valfrihet för dig som örebroare. Äldreomsorgen är det tydligaste utvecklingsområdet.

Behov och förmåga. I princip alla människor har möjlighet att bidra till samhället. Under vissa delar av livet har vi större behov av offentlig service. Under andra delar kan vi bidra mer.

Det liberala uppdraget – varje människas jämlika och oändliga värde – påverkar vår syn också på detta. Varje människa ska bidra till samhället efter förmåga. Den som verkligen behöver samhällets stöd ska ha ovillkorlig rätt till det. Men ingen som kan bidra till välfärd och samhälle ska ställas utan krav. De sociala trygghetssystemen ska användas av den som behöver dem! Motkrav inom socialtjänst och integration borde vara en självklarhet.

Näringsliv. Ett starkt och långsiktigt hållbart näringsliv skapas genom fria och växande företag. Politiker ska sätta ramar, men inte leka företagare.

Vi kan arbeta med kompetensförsörjning, med riktat stöd till högre utbildning, men aldrig låta kommunala bolag ta marknad från de privata, eller stötta enskilda företag vare sig de växer eller är i kris.

Det liberala uppdraget är tydligt – människans frihet innebär också frihet från kommunal konkurrens.

I dag ser vi ett Örebro ofta på väg åt motsatt håll. Slösaktig ekonomi. Oklar skolpolitik. Minskande frihet och valfrihet. Ökande arbetslöshet. Klåfingriga politiker. Örebro under Socialdemokraterna backar in i framtiden.

Det finns de som påstår att ideologierna är döda. Men dagens Örebro visar motsatsen. Den liberala berättelsen om framtidens Örebro är annorlunda. Den visar på ett Örebro som kan bättre. Den visar på ett Örebro som vågar förändras i takt med omvärlden. Den visar på ett Örebro som byggs starkt på individernas vilja och kunskaper.

Örebro behöver ett alternativ till dagens backpolitik. Folkpartiet är det alternativet.

Staffan WermeKommunalråd (FP)

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons