Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen motsättning mellan kvalitet och valfrihet

Annons

Varför tror Stig Lövborg och en del andra att man har mindre behov av, eller vilja att bestämma över sitt eget liv, bara för att man blir äldre? Det tycker vi i Centerpartiet är respektlöst mot den enskilda människan. För att kunna välja vem som ska komma hem till dig och städa eller hjälpa dig med ditt omsorgsbehov behöver du inte vara politiskt insatt. Det räcker med bra information om vilka alternativ som finns.

Valfrihet handlar om egenmakt och ökat självbestämmande. Om du bara har en utförare, vem ska du då vända dig till om du inte känner dig respekterad eller bra bemött? Vad gör du om du inte är nöjd med kvalitén? Naturligtvis kan du vända dig till kommunen med dina klagomål men du kan inte byta utförare. Är det verkligen rimligt?

För Centerpartiet är det lika självklart att du ska kunna välja kommunen som utförare om du tycker det medför mer trygghet eller andra mervärden. Du kan välja kommunen men du kan även välja en annan utförare som du tycker passar dina behov. Kan du eller vill du av något skäl inte välja så ska det finnas ett icke-val, det vill säga ett system som väljer åt dig, kvaliteten ska vara densamma oavsett.

Att själv få bestämma vilket boende, vem som ska ta hand om dig, att kunna välja just det boende där några i personalen talar ditt modersmål är just sådana saker som vi i Centerpartiet vill jobba för. Det finns ingen motsättning mellan kvalitet och självbestämmande som vi ser det. Tvärtom har till exempel arbetet med valfrihet i Örebro kommun visat på både ökad nöjdhet och kvalité.

Lövborg menar att politiken ofta brister i uppföljning. I detta är vi överens. Kommuner och landsting måste bli mycket bättre på att följa upp verksamheten. Det måste gälla både den offentligt driva omsorgen och den privat utförda. Problemen uppstår när förväntningarna på verksamheten inte överensstämmer med vad som utförs. Vi är trötta på att samhället tar bort grundläggande rättigheter för människor bara för att man har blivit gammal. Rätten att få bestämma själv över sitt liv är en sådan rättighet. Det är inte vi politiker som ska bestämma vem som ska ta hand om dig när du blir gammal. Vi ska ansvara för kvaliteten oavsett utförare, men beslutet ska vara ditt.

Helena Vilhelmsson

Ordförande Socialnämnden (C)

Nora

Lars Johansson

Distriktsordförande Centerpartiet i Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons