Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen talar om bidragsberoende när politiker får avgångsvederlag

Annons

Nu har det återigen hänt att misskötsammhet premieras. Generaldirektörer höga politiker höga tjänstemän kan aldrig sköta sig så illa att de förlorar sin lön, och det är inte slut än.

Antingen får de behålla sin tjänst förordnadet ut två årslöner 3,3 miljoner (Ann-Katrin Zetterdahl, Sjöfarverket efter helikopteraffären) eller placeras på den så kallade elefantkyrkogården utan arbetsuppgifter men bibehållen lön.

Vore intressant att få redovisat hur många personer som är där och hur mycket dom kostar årligen men det är troligen hemligt. Men dit finns hur mycket pengar som helst, har aldrig hört om några besparingar eller indragningar dit.

Då är det inte några politiker som nämner ordet bidragsberoende eller att minska bidraget så att han inte tappar motivationen att sök jobb.

Eller Roger Mogert som kanske bara får gå hem 76 000 kr i månaden ett år sedan 65 000 kr månaden i fyra år som reduceras om han får nytt jobb. Vem tro att söker nytt jobb med den arbetsfria inkomsten, han måste få en lön på minst 75-80 tusen i månadslön för att tycka det är värt att varje infinna sig på en arbetsplats varje dag.

Då är det inte några politiker som nämner ordet bidragsberoende eller att minska bidraget så att han inte tappar motivationen att sök jobb. Även om de kallar det för avgångsvederlag så är det ett bidrag.

Det pratas i riksdagen om att det så kallade försörjningsstödet bara ska vara 80 procent av minimilönen, det skulle vara motivation att söka jobb. Enda sättet att stoppa liknande maktmissbruk är att ge dem en bra lön vid tillsättandet och vetskapen om att den dagen du slutar oberoende om du blir uppsagd eller säger upp dig själv upphör all ekonomisk ersättning. Det vore en morot att sköta sig och locka bra folk som vill göra rätt för sig. Men den politiker som föreslår det finns inte, för tänk om jag själv skulle tvingas att avgå utan stor fallskärm hemskt.

Med tanke på ovanstående är det skamligt att inte de som har varit arbetslösa under en längre tid på grund av sjukdom eller annat handikapp eller ålder inte kan förtidspensioneras utan ska jagas med hot om indragen ersättning. Lika illa var det att höra ansvarig minister att det svåraste med pensionsutredningen var att de med lägsta pensionerna skulle få det bättre utan att förlora motivationen att jobba längre. Det ofta de som har haft låg lön och tungt arbete som har gett onda och söndervärkta kroppar, med stor sannolikhet är orsaken till att de inte vill jobba längre och inte lättja och lathet och det ska komma från en socialdemokratisk minister som sannerligen borde skämmas.

Lars Andersson

Hallsberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons