Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte de ungaoch friskasom söker vård

Annons

I en replik i NA den 26 mars kritiserar Alliansen Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, som styr landstinget. Kritiken består av fyra punkter: vi höjer inte högkostnadsskyddet vilket vi borde eftersom allt blir dyrare i samhället, vi tar inte ansvar för ekonomin, vi klarar inte att korta vårdköerna och vi gynnar friska ungdomar på bekostnad av sjuka äldre. Vi ska bemöta var och en av dessa.

Priserna ökar överallt, säger Alliansen, därför måste högkostnadsskyddet höjas. Men hur har det gått med pensionerna, a-kassan och sjukförsäkringen de senaste åren? Sanningen är ju att många människor i Sverige har fått lägre inkomster på grund av regeringens politik. Arbetslösa och sjuka har inte heller fått ta del av de 100 miljarder i skattesänkningar som regeringen genomfört. Nu vill regeringen höja deras utgifter för vården också.

Kömiljarden är ett system som regeringen infört för att stimulera landstingen att korta vårdköerna. Den som lyckas bäst får mest pengar. Alliansen hyllar gärna Halland som fått mer pengar än Örebro läns landsting – men till vilket pris? Underskottet i vården i Halland uppgick till närmare 200 miljoner kronor förra året, i ett landsting som inte ens har ett universitetssjukhus. De som fått stå tillbaka i Halland är de sjukaste patienterna. Örebro läns landsting kommer att verka för kortare köer men inte på bekostnad av de patienter som har störst behov.

När Alliansen kritiserar vår budget sker det utifrån en egen budget som består av luftsiffror. Samtidigt som avgifterna generellt ska höjas med 25 procent och högkostnadsskyddet höjas med 200 kronor blir det 16 miljoner mindre till vård i länet i Alliansens budget. Vari ligger ansvarstagande i dessa luftsiffror?

Efter valet 2010 införde vi avgiftsfri vård till alla under 25 år. Enligt Alliansen sätter vi unga friska mot gamla sjuka. Men det är inte unga friska som söker upp vården. Det är inte unga friska som i andra landsting tvingas välja bort vården på grund av ekonomin. Unga kan också bli sjuka och har drabbats hårt av massarbetslöshet och fattigdom i Alliansens Sverige. Därför är vi stolta över att kunna ge ungdomar fri sjukvård och vi är stolta över att inte höja högkostnadsskyddet för att värna de som till följd av regeringens politik fått mindre intäkter men ökade utgifter. Vi är alternativet till regeringens orättvisa politik.

Jihad Menhem

Landstingsråd (V)

Annika Hickish

Landstingsråd (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons