Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte säkert att mer personal kan förhindra olyckor

Annons
riskabelt. Det är vanligt att det sker fallolyckor när äldre och svaga personer ska resa sig upp.Arkivfoto: Jessica Gow/TT

Jag vill börja med att betona att jag absolut inte är emot att man anställer mer personal i våra boenden och även i hemtjänsten, men jag har lite åsikter, ej vetenskapliga, om orsakerna till ökande fallolyckor.

Har haft en närstående på ett utomordentligt bra vårdboende i Örebro (Berggården) och jag kan absolut inte klandra personalen för att han ramlade upprepade gånger.

Det är ganska ofta händelser som ingen råder över och det är omöjligt att övervaka alla boende hela tiden för att förhindra fallolyckor.

Det är tråkigt när det händer men jag tror att det blir svårt att kunna minska detta, då vi får allt fler äldre, fler dementa och därmed också ökade risker.

Några av de gånger min närstående fallit har inte personalen haft någon möjlighet att förhindra fallet. En gång var jag med och han skulle bara resa sig från en stol och tar tag i en annan stol, som gav vika och föll, så även han. Den gången blev resultatet lårbensbrott.

En annan gång gick han upp ur sängen, utan att larma på personalen, envishet eller demens – svårt att avgöra.

Han föll olyckligt och bröt näsbenet. Nästa gång det var ett allvarligt fall, gick han också upp ur sängen på eget bevåg och föll i golvet med nästa lårbensbrott som följd.

Inte heller här kunde personal förhindra detta, då han inte larmade.

Hans situation var troligen den att han inte, på grund av en lättare demens och mycket fysiskt svag, inte kopplade ihop riktigt, att hjärnan ville att han skulle stiga upp men benen lydde inte.

Detta är min egen teori, långt ifrån vetenskaplig eller medicinskt grundad, men eftersom detta hände flera gånger, trots alla förmaningar från både personalen och mig att han INTE fick kliva upp ur sängen utan att meddela personalen ändå gjorde det.

Jag inbillar mig att i hans hälsotillstånd så hade hans förmåga att resa sig upp och stå inte infunnit sig, därav de tråkiga olyckorna.

Jag vill bara med detta inlägg belysa att det inte alltid går, vare sig med politiska beslut eller med utökning av personal, att förhindra att människor som är både i fysisk obalans och dementa, faller olyckligt.

Många gånger händer inte så dramatiska saker som med min närstående, men varje gång är en gång för mycket det tycker säkert alla inblandade.

Om det finns någon som kan lösa problemet med dessa ökande fallolyckor, så skulle ingen vara gladare än jag och jag tror att all personal inom vården, kan skriva under på det, men jag måste tyvärr säga att jag tror det är svårt.

Men ingenting får ju vara omöjligt, så alla försök till förändring är av godo och emotses tacksamt av både dem som drabbas och av personalen.

Christina Säll, Dyltabruk

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons