Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invånarna i Örebro län drar nitlotten i migränlotteriet

Annons
Migrän och andra huvudvärkssjukdomar drabbar mer än 37 000 personer i Örebro län.FOTO: Bertil Ericson / TT

Mer än 37 000 personer i Örebro län är drabbade av någon form av huvudvärksjukdom. En betydande andel med till exempel kronisk migrän är helt beroende av specialistvård för att kunna fungera i vardagen. För dessa människor är vården fortfarande allt annat än jämlik, utan mer att betrakta som ett lotteri. Ett migränlotteri, där inte minst boende i Örebro län är förlorare.

Västmanlands läns landsting är ett av de två landsting där flest personer med kronisk migrän blev behandlade i relation till förekomsten av tillståndet. Örebro läns landsting hamnade på näst sista plats.

Huvudvärksförbundet har tagit del av en rapport som tagits fram av analysföretaget Success Clinic. Syftet med rapporten var bland annat att beskriva i vilken grad patienter med kronisk migrän behandlades med någon form av injektionsbehandling inom svensk sjukvård under 2016. Rapporten bygger på analys av data från två av Socialstyrelsens register; Patientregistret och Läkemedelsregistret.

Resultaten uppvisar stora skillnader mellan landstingen i vilken grad personer med kronisk migrän blev behandlade. Det kan skilja upp till fem gånger mellan två landsting. Västmanlands läns landsting är ett av de två landsting där flest personer med kronisk migrän blev behandlade i relation till förekomsten av tillståndet. Örebro läns landsting hamnade på näst sista plats. En mer fullständig översikt av situationen finns på Huvudvärksförbundets hemsida.

Huvudvärksförbundet kräver att landstingspolitikerna börjar prioritera migränvården. Människor med kronisk migrän eller annan form av migrän eller huvudvärk ska inte finna sig i att vara förlorare i ett slags vårdlotteri.

Anna Karin Wallberg

Ordförande, Huvudvärksförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons