Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israel demoniseras utan att få tillfälle att försvara sig

Annons
Pristagare. Raji Sourani, en av dem som tilldelades Right Livelihood-priset 2013, undervisar skolbarn om mänskliga rättigheter.  Arkivfoto: Right Livelihood Award

Vid ett seminarium som nyligen anordnades av Utrikespolitiska institutet (UI) presenterades en talare med ett turbulent förflutet och som i sitt anförande hos UI tilläts sprida antiisraelisk propaganda helt oemotsagt.

Seminariet ”Perspectives on Human Rights in Palestine” den 17 maj hade Raji Sourani, en ”människorättsadvokat” från Gaza som grundade Palestinian Center for Human Rights, som huvudtalare.

Sourani har tidigare jämfört Israels premiärminister Benjamin Netanyahu med världens mest ökände terrorist Usama bin Ladin. Hans organisation menar dessutom att Israel kan jämföras med Nazityskland.

Även de övriga tre som var inbjudna att kommentera och moderera seminariet är kända för sin kritiska hållning mot Israel.

Detta är ett upprepande mönster från UI – Israelkritiska röster ges gott om utrymme medan det israeliska perspektivet ignoreras.

Ambassaden kontaktade UI två gånger före seminariet, via telefon och e-post, för att uttrycka sin oro men inga ändringar gjordes från UI:s sida.

Som förväntat använde Sourani hela sitt tal till att kritisera, delegitimera och demonisera Israel genom att antingen förvränga sanningen eller helt ignorera den.

Han anklagade bland annat Israel för att ha mördat Yasser Arafat, hävdade att Israel vill skicka tillbaka palestinier ”till medeltiden” och anklagade Israel för att vara ansvarigt för ”den största katastrofen som orsakats av människor” under 2000-talet.

Det ska påpekas att på listan över världens dödligaste konflikter under de senaste 50 åren hamnar den arabisk-israeliska konflikten på 49:e plats.

Souranis tal var fyllt med hotfull retorik, uppenbara felaktigheter och absurda jämförelser. Trots detta ifrågasattes han inte en enda gång.

Den mest absurda lögnen var att de två blå linjerna på den israeliska flaggan symboliserar Eufrat och Nilen.

Detta är en gammal antisemitisk konspirationsteori som hävdar att Israel söker utvidga sina gränser för att ta över större delen av Mellanöstern.

Detta är en typisk smädelse som bygger på myten att judarna har en hemlig agenda att ta över världen. De blå ränderna på den israeliska flaggan kommer ursprungligen från en traditionell judisk bönesjal (tallit).

Sourani anklagade även Israel för ”etnisk rensning” av palestinier i Jerusalem och på Västbanken. Vi kan dock konstatera att det 1948 levde ungefär 350 000 araber i Israel samt en halv miljon i Gaza och på Västbanken.

Denna siffra har i dag ökat till 1,8 miljoner i Israel samt 4,5 miljoner i Gaza och på Västbanken, en ökning med över 500 procent i båda fallen. På vilket sätt är detta etnisk rensning?

Ännu ett förvånansvärt felaktigt påstående av Sourani är att det ”inte förekommer någon transport av personer eller varor in eller ur” Gaza.

Israel tillåter all den mat eller mediciner Gaza vill ha.

Allt överförs utom vapen och föremål som kan användas för att tillverka vapen.

Via gränsövergången Kerem Shalom överfördes, under 2013–2014, 78 201 lastbilar och 1,7 miljoner ton varor.

I genomsnitt passerar över 1 000 personer gränsen dagligen.

Trots att Gaza även delar en gräns mot Egypten, där inga lastbilar passerar, nämnde Sourani knappt Egypten i sitt framförande utan demoniserade endast Israel.

Denna dubbla måttstock används endast mot Israel som alltså inte fick möjlighet att presentera sitt perspektiv.

Att se denne talare bli inbjuden och uppskattad av en så respektabel svensk organisation, knuten till det svenska utrikesdepartementet, utan att det israeliska perspektivet ens förekommer är djupt problematiskt.

Det är inte professionellt att endast bjuda in den ena sidan då båda sidorna tas upp.

Tyvärr är detta ett upprepande mönster hos UI då det handlar om Israel.

I stället för en levande debatt om en komplex fråga väljer UI att presentera en förutbestämd antiisraelisk bild.

Jag hoppas och förväntar mig att UI kommer att bryta detta mönster och även inkludera det israeliska perspektivet nästa gång Israel ställs till svars och demoniseras.

Isaac Bachman

Israels ambassadör i Sverige

Isaac Bachman Israels ambassadör i Sverige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons