Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag vill egentligen inte alltid välja själv

Annons

”Människor måste få bestämma själva”, säger moderaten Lotta Olsson i ett debattinlägg. Ja, det är naturligtvis väldigt få som har något att invända emot det. Men låt oss titta lite på vad hon menar.

Hennes inlägg har som bakgrund de skandaler som nu uppdagats inom delar av äldreomsorgen, framförallt inom de privata riskkapitaldrivna vårdbolagen. Och självklart också ett försvar för Moderaternas och de övriga borgerliga partiernas ideologiskt styrda privatisering av svensk hälso- och sjukvård.

Det finns ett antal undersökningar som jämför privat och offentligt bedriven vård och alla med olika resultat. Ibland till fördel för det offentliga och ibland för det privata. Det ingen nog ändå kan blunda för är att när stora privata vårdbolag, som drivs av riskkapitalister, ger sig in i den här marknaden, ivrigt påhejade av borgerliga politiker, så gör de det i syfte att tjäna så mycket pengar som möjligt. Och då uppstår den konflikt som nu tydligt visat sig.

Det finns undersökningar som klart visar att dessa företag i allmänhet har lägre personaltäthet än andra. Naturligtvis för att det ökar vinsten.

Vi socialdemokrater vill att det ska skapas regler som gör att vinster i offentligt finansierade vård och skola ska stanna i vården och skolan och komma barn, gamla och sjuka till del.

Så kommer vi till det där med att få bestämma själv. Jag vill egentligen inte välja vem som ser till att det finns ström i ledningen när jag trycker på lysknappen eller vilka fonder som, om jag har tur, ger mig en bra pension.

När jag blir gammal och kanske behöver hjälp med ett och annat så vill jag, om jag har turen att ha kvar förmågan att kunna välja, gärna få bestämma vad jag vill ha hjälp med om det handlar om städning eller kanske en promenad. Det känns inte så viktigt att få en lista på ett antal företag, som jag inte har en aning om vilket som är bäst, att välja bland.

Nu är det tyvärr så att de flesta av oss inte kommer att ha förmågan att välja kvar när det blir så dags. Då är det absolut viktigaste att vi har en bra omsorg med tillräckligt många anställda med bra utbildning som kan ge den omsorg som alla äldre med rätta kan förvänta sig.

Eftersom våra gemensamma resurser inte är oändliga så ska vi naturligtvis se till så att de inte hamnar i fickor-na på riskkapitalister som dessutom smiter från att betala skatt. Det finns inget behov av vinstdrivna företag vare sig i vården eller i skolan.

Lennart AxelssonRiksdagsledamot (S) Nora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons