Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägarkåren ska inte ta lagen i egna händer och jaga varg illegalt

Annons

Sveriges utlovade skyddsjakt på varg förefaller mer likna en förtäckt licensjakt som styrs utifrån de lokala länsstyrelserna. Detta kan vara en farlig väg för regeringen att hantera vargfrågan.

EU:s inställning är att skyddsjakt endast får bedrivas när det inte finns andra lösningar och då endast gentemot enskilda klart definierade individer. Detta innebär att skyddsjakt inte kan riktas mot grupper av vargar utan endast mot utpekade individer enligt Janez Potocnik, EU:s miljökommissionär.

Andreas Karlgren som miljöminister har inför EU:s hot själv sagt att licensjakten ersätts av en utökad skyddsjakt bara därför att detta ska undanröja hoten från EU-kommissionen. Han utlovar en skyddsjakt utan att det föreligger ett skyddsbehov och detta går i direkt motsats till EU-kommissionens uttalanden. Tänk så fel det kan bli!

Sveriges riksdag har beslutat att det ska finnas frilevande varg i Sverige och från början sattes ett etappmål om cirka 200 individer. Att detta antal på sikt ska kunna ge en livskraftig och genetiskt hållbar stam är uteslutet, i alla fall inte utan inplantering av nya friska individer med alla medföljande problem. Till de av riksdagen fattade besluten måste vi alla på ett eller annat sätt förhålla oss och detta oavsett hur man tycker om vargen.

Besluten kring vargen är fattat av en folkvald, demokratisk riksdag där enskilda intresseorganisationers önskningar, framförda åsikter och gällande EU-lagstiftning har vägts samman. För att vara snäll och uttrycka sig diplomatiskt kan man säga att den nuvarande rovdjurspolitiken har mer att önska.

Som aktiv jägare har jag delade känslor för vargen då jag inser vilka problem som en frilevande vargstam kan innebär. Men även vi som ägnar oss åt jakt får inte låta våra särintressen vara utgångspunkten för hur viltfrågorna ska hanteras. Allas intressen får här betydelse och jägarkåren bör fokusera även på annat som berör jakten och definitivt inte ta lagen i egna händer och bedriva illegal jakt på varg eller andra djur.

Jag är fullt medveten om att mina åsikter inte alltid faller i god jord hos mina jagande vänner, men det är bara genom en ansvarsfull och tillåtande inställning som hela jägarkåren kan få trovärdighet i debatten. Vi som jägare har också ett ansvar att på ett balanserat sätt påverka, utveckla och trovärdigt förvalta våra svenska viltstammar. Vi som jägare har kunskapen, kunnandet och möjligheten att vara ett föredöme inom jakt och viltvård. Ta den möjligheten!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons