Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägarna värnar inte om sina hundar i första hand utan om sin livsstil

Annons

Svenska jägarförbundet Gävleborg publicerar en annons föreställande en varg med en dödad hund i sina käftar, med underrubriken: Vi värnar om vår livsstil! Jag kan inte se denna annons på annat sätt än att det är jägarnas egen livsstil det värnas om, för om jägaren såg till hundens väl och ve skulle den väl inte släppas lös i ett vargrevir!

Sanningen är den att endast ett fåtal hundar dödas av rovdjur årligen. Enligt Agrias sammanställning för år 2010 dödades/skadades 16 hundar av varg, samtidigt dödades/ skadades 15 hundar av vådaskott, alltså en upp för vargen!

Denna sammanställning visar också att detta år dödades/skadades en hund av björn, tre av lodjur, sex av älg, 51 av ospecificerat vilt och 93 av vildsvin. Sedan har vi 43 hundar som drunknade och till sist 810 hundar som dog eller skadades i trafiken. Personligen har jag svårt att tro att någon av alla dessa hundar hölls kopplade och under uppsikt!

Det finns inga som helst kompetenskrav på hundägaren, och en jakthund blir just en sådan när den kallas för det. En utbildning för hund, hundägare/förare skulle med största sannolikhet råda bot på de största bristerna i den så kallade löshundsjakten.

Om nu hundarna är något mer för jägarkåren än ett verktyg att användas vid jakt, så borde tillsynen av dessa kunna förbättras, men framför allt måste frågan om vildsvinen vara i fokus. Det är ju det djur som dödar flest antal hundar i Sverige!

Jag förstår att det är en helt annan fråga, och att jägarkåren inte ser på samma sätt som undertecknad gör angående vildsvinen. Men som naturmänniska, alltså en sådan som utan bössa gärna tillbringar en stor del av sin fritid i skog och mark, så finns det bara en djurart som skrämmer mig, det av jägarkåren återinförda vildsvinet! Men det är väl som rovdjursansvarige på Svenska Jägarförbundet säger, ”Jägarna har tröttnat på att skjuta vildsvin”.

Jag värnar om min livsstil, det tycker jag att ni också ska göra, men håll hundarna under uppsikt, så är chansen stor att ni får ett långt liv tillsammans!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons