Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämställdhet ska genomsyra all politik

Annons

Miljöpartiet de gröna är ett feministiskt parti som arbetar för att jämställdhetsperspektivet ska genomsyra all politik, från klimat och miljö till arbetsmarknad, ekonomi och utrikespolitik.

Jämställdhet och jämlikhet är en grundförutsättning för att alla människors potential tas tillvara och för att nå en hållbar utveckling.

Som ett resultat ser vi nu hur samarbetsregeringen gör flera positiva framsteg.

Regeringen är den första uttalat feministiska regeringen i Sverige med tydliga mål om att utjämna orättvisorna mellan kvinnor och män.

Flera konkreta reformer för ökad jämställdhet: sänkt skatt för pensionärer, ökat stöd till kvinnojourernas arbete, och en tredje reserverad månad i föräldraförsäkringen har redan presenterats.

Men arbetet för jämställdhet kan inte stanna vid Sveriges gränser.

Så länge potentialen hos halva jordens befolknings inte tas tillvara kommer vi aldrig kunna uppnå en hållbar utveckling.

En feministisk regering måste därför också prioritera kvinnors rättigheter över hela världen.

Vi gläds åt de framsteg regeringen gjort på just det området.

I Bangladesh har exempelvis Sida hjälpt till att utbilda barnmorskor, som är en helt ny yrkeskår i landet.

Parallellt pågår en kamp för att förändra attityder och värderingar om kvinnors ställning och om sexuella rättigheter.

Sverige ska i förhandlingarna inför de nya utvecklingsmålen vara drivande för att sexuella och reproduktiva rättigheter säkerställs.

Inom det traditionella biståndet kommer regeringen att se över budgetsystemet för att tillse att tillräckliga medel går till att främja jämställdhet.

Vi i Miljöpartiet har också varit tydliga med att vi vill avbryta vapensamarbetet med Saudiarabien, en regim som systematiskt diskriminerar kvinnor.

Inför den internationella kvinnodagen den 8 mars vill vi lyfta de viktiga framsteg som gjorts för kvinnors rättigheter, men också vara tydliga med att kampen för kvinnors lika värde är långt ifrån över.

Sverige kan och ska vara ett internationellt föredöme för jämställdhet och rättvisa, men måste också handla konkret och målmedvetet för en feministisk politik – nationellt såväl som internationellt.

Det fortsätter vi i Miljöpartiet arbeta för – alla årets dagar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons