Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobben, jämställdheten och miljön är de viktigaste Europafrågorna

Den 25 maj ska medborgare i hela EU välja sina företrädare, de som ska bli ledamöter i parlamentet. Jag är en av 30 svenska Socialdemokrater som ställer upp i detta val.

Annons
Eva-Lena Jansson (S) Kandidat till     EU-parlamentet

Ett val som för mig handlar om vilka värderingar som ska styra EU de fem kommande åren.

Det finns tre frågor som jag vill fokusera på. För det första, jobben. I dag är mer än 26 miljoner människor arbetslösa i Europa, drygt sex miljoner av dem är 25 år eller yngre.

Det borde vara en självklarhet att vi gemensamt bestämmer oss för att investera i infrastruktur vilket skapar jobb, att tillhandahålla välfärd och satsa på utbildning för att arbetslösa ska kunna ta de jobb som i dag företag inte kan rekrytera till.

Att ensidigt fokusera på nedskärningar och sparande när fattigdom breder ut sig i EU är en dålig medicin som bara leder till ökade ekonomiska klyftor människor emellan.

Klyftor som exploateras av rasistiska/fascistiska/nazistiska partier där hatet mot enskilda personer eller grupper lyfts fram på ett sätt som är i det närmaste identiskt med utvecklingen i Tyskland och Italien under 1930-talet.

Därför behövs en progressiv jobbpolitik i hela EU som visar att vi kan lösa viktiga frågor tillsammans samtidigt som vi står upp för mänskliga rättigheter och sätter stopp för rasism och diskriminering.

För det andra, jämställdhet.

I Sverige har vi kommit en bra bit på vägen men mer behöver göras. Inom EU ser det olika ut. I en del medlemsländer är en graviditet lika med att få sparken, det är helt orimligt och borde inte få ske.

När många länder på grund av krisen gjort stora besparingar inom det offentliga har det ofta drabbat kvinnor vars sysselsättning är betydligt lägre än i Sverige.

Kvinnor ska ha samma rätt till ett fast arbete och ekonomisk självständighet som en man och därför behövs det ett jämställdhetsperspektiv också i EU:s jobbpolitik.

När fattigdomen ökar är kvinnor och barn särskilt utsatta. Ett av de värsta exemplen på denna utsatthet är så kallad trafficking, en handel med människor som tvingas sälja sin kropp under hot och våld.

Många gånger har unga kvinnor getts löfte om jobb, men löftet har i stället bytts mot en ren slavtillvaro där sexuella övergrepp blir en vardag.

EU måste bekämpa den här organiserade brottsligheten som i dag agerar över gränser.

För det tredje, miljön. Det går inte att blunda inför de utmaningar som EU och övriga världen står inför.

Luftföroreningar, kemikalier i livsmedel och barnleksaker, och ett klimat med ökande temperaturer är inte en tillfällighet utan ett uppenbart problem som vi gemensamt måste göra något åt.

Genom att investera i miljövänlig infrastruktur, förnybar energi och energisnål teknik skapas fler jobb och samtidigt kan vi minska den negativa påverkan på klimatet.

När det gäller farliga kemikalier borde EU gå före och förbjuda det som uppenbart är skadligt.

Ämnet bisfenol A finns i bland annat kassakvitton, burklock till barnmatsburkar, plastflaskor och tandproteser. Det är ett ämne som betecknas som hälsovådligt och som vid stora mängder kan påverka vår fortplantningsförmåga.

För mig är det viktigt att försiktighetsprincipen för att skydda människors hälsa ska prägla EU:s kemikaliepolitik.

Jag har en ganska pragmatisk inställning till EU, en gemenskap som inte ska syssla med allt.

Det som bäst beslutas på nationell nivå ska naturligtvis också beslutas i riksdagen, inte i EU-parlamentet. Och när vi inom EU gemensamt kan åstadkomma bra lösningar på gränsöverskridande frågor så är det på EU-nivå som det ska hanteras.

Med fler Socialdemokrater på alla nivåer kan det bli riktigt bra.

Eva-Lena Jansson, Riksdagsledamot och socialdemokratisk kandidat till EU-parlamentet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons