Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbskatteavdrag lockar röster

Annons

Jobbskatteavdrag. Klart man vill ha mindre skatt och mer i plånboken. Ingen tvekan att rösta på det parti som lockar med det! Dum vore man väl annars. Arbetslöshet? Nej, det är inte bra. Får vi mindre skatt och mera jobb kan det inte bli bättre, eller hur?

Tyvärr stämmer inte löftet med verkligheten. De utvärderingar som gjorts efter skatteavdragen 2007 och 2008 av Arbetsmarknadsdepartementets eget institut har inte kunnat se några direkta effekter på sysselsättningen.

Arbetslösheten är i dag större än när skatteavdragen infördes, men det kan givetvis ha andra orsaker.

Skatteavdraget lockar väljare, men de grupper som har störst behov har inte denna förmån. Staten får mindre resurser till gemensam omsorg om sjuka, handikappade, arbetslösa. Pensionärer har högre skatt än de som arbetar och har samma inkomst. I högsta grad diskriminerande för den gruppen.

Enligt en undersökning som gjorts av en forskare för PRO är det bara i Sverige, som pensionärer beskattas högre än löntagare. Några exempel: Tyskland har 18 procent lägre skatt, Nederländerna 15 procent lägre, Frankrike 13 procent lägre, Grekland 12 procent lägre, Australien 10 procent lägre och Danmark sju procent lägre.

Dessutom har den så kalladebromsen med sänkning i pensionssystemet under tre år slagit till med en sänkning av inkomst- och tilläggspensionen under tre år med en sänkning på tre procent 2010, 2,8 procent 2011 och 0,5 procent 2012 enligt försäkringskassans prognos. Under samma tid 2010-2012 väntas löntagarnas inkomster öka med sju procent.

Jobbskatteavdraget gynnar individen så länge man är ung, stark och har ett arbete att gå till. Det blir mindre resurser till skola, sjukvård och omsorg. Det drabbar de svagaste i samhället.

Om du föds i ”rätt” familj kan du leva i lyx och överflöd och få all den utbildning och stimulans du behöver och kanske en dag till och med bli Sveriges drottning. Föds du i en familj utan tillgångar får du det svårt. Pengar till det lilla extra i tillvaron finns helt enkelt inte. Det blir oftast dåliga betyg, svårt att få arbete efter skolan och självförtroendet hamnar på noll. Individen har ett eget ansvar för sitt liv, men det finns många som har det svårt och inte kan göra något åt sin situation.

Sverige ska vara som en familj, där alla invånare har möjlighet att få sina primära behov tillgodosedda. Därför ska staten inte sälja ut sina tillgångar för kortsiktig vinst utan i stället se till att alla har samma möjlighet till utbildning, jobb och sjukvård oavsett i vilken del av landet man bor. Så är det tyvärr inte i dag! Klyftorna ökar och det är ingen bra utveckling.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons