Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jusek: Lägg en grund för längre arbetsliv i Örebro län

Annons
En bra arbetsmiljö kommer högt upp på listan över saker som får en arbetstagare att vilja jobba längre.FOTO: Roald, Berit

Nyligen meddelade regeringen att pensionsåldern kan höjas innan valet. Det är ett positivt besked, men en ny undersökning från Jusek visar att endast var femte av de som är mellan 50 och 64 år vill jobba efter 65 år. I Örebro län är 46 procent av befolkningen över 45 år. För att säkra framtidens välfärd måste politikerna i länet nu prioritera de faktorer som gör att människor vill arbeta längre.

Ett längre arbetsliv är nödvändigt om vi ska klara framtidens välfärd. Att förlänga arbetslivet är särskilt angeläget i kommuner där en stor andel av befolkningen är äldre. I Örebro län är andelen som är 45 år eller äldre 46 procent, och mer än var femte invånare är 65 år eller äldre. I flera enskilda kommuner är andelen högre. För att klara utgifterna framöver krävs att fler arbetar längre.

Att inte vilja eller kunna arbeta längre upp i åren hänger i ihop med hur vi mår på och av jobbet.

Många människor vill dock inte jobba längre än till 65. Nya siffror från Jusek visar att endast var femte i åldern 50 till 64 vill jobba efter 65 år. Endast 19 procent av alla kvinnor vill fortsätta arbeta. Tre av tio har också det senaste året övervägt att gå ner i arbetstid trots att det skulle innebära lägre lön.

Att inte vilja eller kunna arbeta längre upp i åren hänger i ihop med hur vi mår på och av jobbet. Jusek organiserar akademiker med välavlönade och utvecklande jobb som har goda förutsättningar för att orka och vilja jobba längre. En färsk rapport från Jusek visar dock att arbetsmiljön för akademiker har försämrats de senaste årtiondena. Studien visar också att utvecklingen av arbetsmiljön är klart sämre för kvinnor än för män. Resultaten, i kombination med höga sjuktal kopplade till psykisk ohälsa, lägger en dålig grund för ett längre arbetsliv för akademiker.

Högst på listan hamnar bra kollegor, utvecklande arbetsuppgifter, låg stress, balans i livet och relationen till chefen.

Ekonomiska incitament räcker inte för att människor ska vilja arbeta längre. Enligt Långtidsutredningen 2015 krävs framför allt ett ökat välbefinnande i arbetet. Blicken behöver alltså riktas mot faktorer som skapar en bra arbetsmiljö och gör det attraktivt att jobba längre. Siffor från Jusek visar också vilka faktorer som är viktigast för att de mellan 50 och 64 år ska vilja jobba efter 65 år. Högst på listan hamnar bra kollegor, utvecklande arbetsuppgifter, låg stress, balans i livet och relationen till chefen. Hög lön hamnar längst ner på listan.

Om en höjning av pensionsåldern i praktiken ska leda till att fler arbetar längre måste arbetsmiljön förbättras snabbt. I dag fokuserar lagstiftningen och föreskrifterna på arbetsmiljöområdet för ensidigt på att undvika ohälsa, medan faktorer som gör att människor mår bra på och av jobbet får begränsat utrymme. Här har regeringen, med socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i spetsen, ett viktigt uppdrag i att ställa om arbetsmiljöpolitiken. Men ett stort ansvar vilar också på politiker och arbetsgivare i Örebro län. Inte minst på kommunerna, som både har många anställda, är beroende av skatteintäkter och behöver vara attraktiva arbetsgivare för att rekrytera akademiker.

Om politiker och arbetsmarknadens parter i Örebro län tillsammans fokuserar på att förbättra de faktorer som kan bidra till att människor vill arbeta längre kan både välfärden och kompetensförsörjningen säkras.

Sofia Larsen

ordförande för Jusek

Magnus Hedberg

vd på Jusek

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons