Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatdebattörer i olje-, kol- och gasindustrins ledband

Annons

Svar På NA:s debattsida den 4 december bemöter Mats Kälvemark, Evert Andersson och Göran Wickström en av Miljöpartiet tidigare, 19 november, införd debattartikel.

Budskapet från Kälvemark, Andersson och Wickström är att klimatförändringarna och dess konsekvenser är ett påhitt av charlataner (bedragare) för att säkra den egna försörjningen.

Kälvemarks, Anderssons och Wickströms teser motsägs av så många forskare och experter att denna tidnings utrymme sannolikt inte räcker till för att räkna upp dem.

I det sammanhanget kan noteras att de största ekonomiska intressena finns hos den enormt mäktiga olje -, kol och gasindustrin. Under ett enda år, 2013, använde den industrin 146 miljoner dollar, 400 000 dollar per dag, för att utöva påtryckningar på USA:s kongress och regeringstjänstemän. (Center for Responsive Politics, 18 februari 2014, www.opensecrets.org). Så var finns de ekonomiska intressena? Kälvemarks, Anderssons och Wickströms teser motsägs av så många forskare och experter att denna tidnings utrymme sannolikt inte räcker till för att räkna upp dem.

Var finns charlatanerna?

Det finns lättillgänglig fakta i bland annat dessa källor: boken ”En varmare värld” finns på Naturvårdsverkets hemsida, Göteborgs Universitet: Tellus – Centrum för systemforskning, Världsnaturfondens hemsida.

Även om Kälvemark, Andersson och Wickström inte har sin försörjning från de mäktiga intressen som tjänar på fortsatt användning av fossila bränslen är deras argumentation helt i linje med dessa intressen.

Var finns charlatanerna?

Lars-Göran Hildor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons