Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal. Anpassa förskolan till dagens arbetstider Bygg ut barnomsorgen

Annons
Räcker inte till. Om fler kvinnor ska kunna gå upp på heltid måste barnomsorgen byggas ut, skriver några representanter för Kommunal. (Bilden visar barn på förskolan Ekhagen i Sköllersta som försöker bygga en igloo.) Arkivbild: Göran kempe

Nästan var tredje kommunalare med småbarn kan inte arbeta heltid eftersom förskolan öppnar för sent eller stänger för tidigt. 2010 förekom det barnomsorg på obekväm arbetstid i 118 av 290 kommuner.

Det vanligaste är att förskolorna öppnar mellan sex och sju på morgonen och stänger mellan halv sex och sex, men det finns förskolor som har betydligt kortare öppettider. Därtill finns det i dag en samhällsnorm om att hämta tidigt på dagis. Många känner en press att hämta tidigt, framför allt för att så många andra barn blir det.

Den svenska barnomsorgsmodellen bygger på att förskolan är bra för barnen, för föräldrarna och för samhället. Förskolan ska stimulera barns utveckling och ge dem trygghet och omsorg. Den ska även ge en fungerande service så att föräldrar ska kunna arbeta och försörja sig. Det har varit avgörande för kvinnors möjlighet att arbeta och få en egen inkomst, vilket är grundläggande för jämställdhet.

På samhällsnivå är en väl fungerande barnomsorg viktig för att stärka arbetslinjen. En förskola som är så bra att alla vill ha sina barn där, och så billig att alla har råd med den, skapar även en grund för solidaritet och sammanhållning i samhället.

Den svenska barnomsorgsmodellen är hotad. Personaltätheten i förskolan är betydligt lägre i dag än i början av 1990-talet – från i snitt 4,4 barn per årsarbetare 1990 till 5,3 i dag. Samtidigt har kraven på förskolans lärande uppgift höjts.

Det finns en tendens att förskolor koncentrerar de lärande inslagen till några timmar mitt på dagen då det finns mest personal. Resten av tiden blir barnpassning med få vuxna. Det här går på tvärs mot förskolans läroplan, som betonar att omsorg, utveckling och lärande ska bilda en helhet. En dag på förskolan är inte en arbetsdag eller en skoldag. Det ska finnas tid för vila och knän att krypa upp i, under hela dagen.

Förskolan behöver anpassas till ett samhälle där allt fler föräldrar arbetar på tider utanför kontorstid. Vi lever i ett dygnet-runt-samhälle där vi kräver tillgång till service dygnets alla timmar. Samtidigt skambelägger vi dem som behöver ha barnen sent på dagis.

De utökade öppettiderna handlar inte om att barn ska vara på förskolan dygnet runt, utan att det ska finnas en valfrihet även när det gäller vilka tider som man vill nyttja förskolan.

Bristen på barnomsorg när föräldrar behöver den får stora samhällsekonomiska konsekvenser. Det är både yrken inom LO-kollektivet som har schemalagd arbetstid utanför kontorstid, men också alltfler tjänstemän med yrken inom försäljning och avancerad industri. Den genomsnittliga förvärvsfrekvensen bland Kommunals medlemmar är 84 procent.

Hälften av medlemmarna – 250 000 personer – jobbar deltid. Av dem är nio av tio kvinnor. De tjänar mindre pengar och betalar mindre i skatt än vad de skulle kunna göra, om de hade möjlighet att arbeta heltid. Föräldrar som tvingas tacka nej till heltidstjänster under småbarnsåren, för att det saknas barnomsorg, riskerar att fastna i deltidsarbete.

För att säkra den svenska barnomsorgsmodellen kräver Kommunal:

@NA Brödtext m pil:Öppettider i förskolan som motsvarar föräldrarnas behov.

Ge alla barn tillgång till förskolan – även barn till föräldrar som tar emot försörjningsstöd.

Utökad barnomsorg med verksamhet kvällar, nätter och helger.

God bemanning i förskolan, så att förskolorna kan fullfölja sitt uppdrag att ge lärande, trygghet, omsorg och service. För detta behövs både barnskötare och förskollärare, och både kvinnor och män.

Annelie Nordström

Kommunals ordförande

Kerstin Jonsson

Kommunals ordförande för avdelning västra Svealand

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons