Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen ska inte ta ekonomisk risk för VM i guldvaskning

Annons

Vid kommunstyrelsens sammanträde den 23/11 fanns ett ärende om ekonomiskt stöd på sammanlagt 305 000 kronor till marknadsföring av VM i guldvaskning spritt över åren 2012,2013 och 2014. Om detta var KS enigt. Men både Moderata samlingspartiet och Centern röstade emot när det kom till tilläggsförslaget, att kommunen både ska sköta administrationen under VM, och vara projektägare. Projektägaren står för den ekonomiska risken.

Ljusnarsbergs kommun har under åren betalat ut ekonomiskt stöd till många verksamheter. Exempel på det är Opera på Skäret, Bluesföreningen och idrottsföreningarna. Verksamheterna har fått stödet, men i övrigt skött sin administration och tagit den ekonomiska risken själva. Men för VM i guldvaskning gäller andra regler. Här ska kommunen inte bara ge ekonomiskt stöd utan också sköta driften och ta den ekonomiska risken.

Varför det? Saknas det en organisation som kan ta hand om saken? Nej, det är Guldvaskarföreningen som har ansökt om och fått VM till Ljusnarsberg. Krävs det kommunalt risktagande för att få ett ekonomiskt stöd från Regionförbundet? Nej, Regionförbundet har under åren betalat ut stöd till en rad helt fristående aktiviteter där det inte finns något kommunalt risktagande. Skulle eventuella privata sponsorer kräva att kommunen tar ekonomisk risk i guldvaskar-VM? Inte särskilt troligt.

Så varför detta beslut? I Ljusnarsberg finns Guld och Äventyr AB, som sköter Turistbyrån åt kommunen. Företaget ska nu sköta marknadsföringen av VM i guldvaskning fram till 2014. En av ägarna är ordförande i kommunfullmäktige, den andra delägaren är ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen samt ordförande i Ljusnarsbergs Socialdemokraters styrelse.

VM i guldvaskning kan bli en bra besöksmagnet för Ljusnarsberg år 2014. Det stödjer vi, men det är en tydlig gräns mellan kommunen och enskilda aktiviteter. Socialdemokraterna har i den här frågan fallit tillbaka i den gamla stilen där kommunen och dess tillgångar fritt kunde disponeras av partiet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons