Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens information ska vara för alla

Annons

Örebro kommun har nyligen fått pengar från staten för att tillgängliggöra information som finns i kommunens olika databaser. Tanken är att det ska bli lättare att granska kommunens verksamhet och göra det möjligt att använda den information som kommunen har, för att till exempel bygga tjänster på webben eller appar till smarttelefoner. Tanken är vidare att andra än kommunen på kommersiell basis ska bygga dessa tjänster och att kommunens ansvar i framtiden ska begränsas till att ”öppna dörren” till den information som finns lagrad i kommunens databaser.

Man ska tydligen börja med den information som finns i den så kallade tillgänglighetsdatabasen som beskriver den fysiska tillgängligheten i ett stort antal publika lokaler och affärer i Örebro. I det fallet är det dock inte tillräckligt att rent tekniskt ” låsa upp dörren” till databasen. Man måste också se till att det utvecklas verktyg för att kunna ”titta in” via webb och/eller mobiltelefon.

Utan bidrag från den offentliga sektorn är det nämligen knappast troligt att någon utomstående på kommersiella grunder kommer att skapa de ”tittverktyg” som krävs för att kunna ta del av informationen i tillgänglighetsdatabasen. Målgruppen funktionshindrade är på grund av sin litenhet och låga köpkraft med stor sannolikhet inte kommersiellt intressant för utvecklare av appar i jämförelse med exempelvis kommunens alla barnfamiljer eller alla motionsutövare som vill ha information om lekplatser, förskolor eller idrottsanläggningar.

Örebro kommun måste även i framtiden ta ett ansvar för att alla medborgare får tillgång till användarvänliga verktyg för att kunna ”titta in” i de öppnade databaserna. När det gäller information som primärt vänder sig till små målgrupper så finns annars stor risk att angelägna ”tittverktyg” kommer att saknas.

Christer JohanssonÖrebro DHR-avdelning

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons