Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köp inte ut alkohol till barnen inför Halloweenfesten

Annons
Festhelg. Halloween har på senare år ersatt luciafirandet när det gäller ungas festande. Arkivfoto: Fredrik Sandberg /TT$RETURN$$RETURN$ UPPSALA 20140430  Ungdomar i Uppsala festar och har picknick under vaborgsfirandet på onsdagen.  Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080

Vad ska din tonåring göra på höstlovet? Frågan ger många föräldrar en klump av oro i magen.

Även om alkohol och tobakskonsumtionen bland unga i Örebro län enligt landstingets undersökning Liv och hälsa ung 2014 glädjande nog visar på en minskning de senaste åren har Halloween på senare år utvecklats till en storhelg för alkoholdebutanter.

Halloween har i viss mån kommit att ta över den roll Luciafirandet tidigare hade. Som förälder vill man naturligtvis bara sitt barns bästa.

Oron och frågorna som man ställs inför gör att man ofta kan känna sig osäker på vad som är det rätta att göra som förälder.

För vad säger man egentligen, när sonen eller dottern ber om en flaska vin eller några öl till den där festen? Kan jag som förälder kontrollera mina barns alkoholkonsumtion överhuvudtaget? Spelar det någon roll vad jag säger och gör?

Det gör det. Lyckligtvis ger forskningen svar på dessa frågor som en vägledning för oss föräldrar.

Forskningen visar nämligen att barn som får alkohol av sina föräldrar eller äldre syskon dricker tidigare och mer än de vars föräldrar som inte köper ut.

Och för att känna att man dessutom har samhällets stöd i ryggen stadgar även alkohollagen att det är olagligt att köpa ut till minderåriga.

Att säga nej är inte alltid enkelt, men det är viktigt. I Systembolagets 427 butiker fattas varje dag beslut om vem som ska få köpa alkohol.

Våra medarbetare gör tusentals ålderskontroller varje år.

Dagligen får våra kunder frågan om de har möjlighet att visa legitimation. Ibland säger våra medarbetare nej även till dem som har åldern inne, när vi misstänker att de handlar till minderåriga och inte till sig själva.

Att ha rätt är enklare än att få rätt.

Även om du som förälder har all forskning på din sida kan det vara tufft att säga nej till tonåringen.

Därför vill jag tipsa dig om Tonårsparlören, en liten skrift och en sajt, om hur man pratar om just alkohol med sina barn.

Så hoppas jag att vi gemensamt – du som förälder som tar den viktiga diskussionen, och vi på Systembolaget med våra ålderskontroller – kan senarelägga alkoholdebuten för allt fler tonåringar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons