Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kostnadspressen slår hårt mot kommunens omsorg

Annons
Många besök. Hemtjänst och äldreomsorg pressas allt mer av jakten på kostnader.Arkivfoto: Janerik Henriksson /TT

För fackförbundet Vision så är äldreomsorg ett viktigt välfärdsområde. Vision organiserar flera olika yrkesgrupper som arbetar inom kommunens vård och omsorg, däribland chefer, biståndshandläggare och administrativ personal.

När jag följt debatten om kostnaden för äldreomsorgen i Örebro, däribland förslaget att minska timpenningen som ansvarig utförare får för varje utförd omsorgstimme, så blir jag bekymrad.

Enligt vad som framkommit i media så är tanken att timpenningen ska minska ned till 340 kronor. För mig låter en timpenning på 340 kronor som en orimligt låg siffra. Enbart lönekostnaden med PO-avgift uppgår till drygt 200 kronor i timmen.

Sen ska tid för transport inom hemtjänsten, planeringstid, arbetsplatsträffar, möten etc finnas med i den pengen.

Det framförs från politiskt håll att Örebro kommun har en högre kostnad för hemtjänsten än vad andra jämförbara kommuner har. Värt att notera är därför att Örebro kommun har färre antal vård- och omsorgsboendeplatser än vad andra jämförbara kommuner har.

Det säger sig självt då att hemtjänsten blir dyrare då det är mer vårdkrävande personer som bor hemma än vad det kanske är i andra jämförbara kommuner.

Våra medlemmar som ska leda personalen inom äldreomsorgen måste få förutsättningar att göra det. Att få en budget baserad på en timpenning som sannolikt inte räcker till för att utföra en kvalitativt god äldreomsorg gör att cheferna inom äldreomsorgen gör fel hur de än beslutar.

Beslutar de sig för att hålla budget så går det ut över kvaliteten. Ger de god kvalitet så går det ut över budgeten.

Det här är ett klassiskt dilemma som har funnits allt för lång tid inom kommunens äldreomsorg, och är en av anledningarna till att cheferna där inte alltid orkar fortsätta med sina jobb, fastän många av dem älskar sitt jobb och sitt uppdrag som chef.

En annan viktig grupp inom äldreomsorgen är biståndshandläggarna. Biståndshandläggarna är ofta den första kontakten en person har som behöver hjälp med kommunal vård och omsorg.

Gällande antal biståndshandläggare så ligger Örebro kommun lägre än många andra kommuner. Detta är inget som är taget ur luften. Arbetsmiljöverket har vitesbelagt kommunen för att arbetssituationen är för ansträngande rent kvantitativt för handläggarna.

Därtill pressas också handläggarna ofta att försöka ta hem patienter från USÖ som är färdigbehandlade.

En press som ökat då sjukhuset stänger sina avdelningar för att de bland annat inte kan rekrytera sjuksköterskor i tillräckligt stor utsträckning.

Allt är dock inte nattsvart gällande kommunens vård och omsorg. Intentionerna från politiskt håll är goda. De äldre har fått möjlighet att välja utförare i större utsträckning.

Nöjdheten med insatserna från brukarhåll är ofta relativt stor. Det är dock med oro jag ser på den allt hårdare pressen på att få ner kostnaden.

Borta är för länge sedan den tid då man kunde driva om de kommunanställdas långa fikaraster.

Det är stentufft för de anställda inom kommunens äldreomsorg.

Jag befarar att om den politiska ledningen fortsätter med sin press på att få ner kostnaden, så kommer det slå hårt tillbaka på både kvaliteten och viljan att arbeta inom kommunens vård och omsorg, och det är det ingen som vill, eller hur?

Jan Andersson, ordförande för Visions kommunavdelning i Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons