Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

kristdemokraterna. Barn är en gåva – men ingen rättighet Vi står på barnets sida

Annons
Barnfamilj. Kristdemokraterna hävdar barnens rätt till båda föräldrarna och partiet motsätter sig förslaget till assisterad befruktning.Arkivbild: Linda Forsell /SCANPIX

Det finns en majoritet i riksdagen för att svensk lag kommer att tillåta assisterad befruktning för ensamstående. Nerikes Allehandas ledarkrönika sammanfattar argumenten med att det handlar om ”singelmammors rättighet” och att ”anpassa sig till dagens verklighet”.

Kristdemokraterna säger nej till assisterad befruktning, främst utifrån barn-rättsperspektivet. Barn har rätt till sina föräldrar och att känna sitt ursprung. En lagförändring skulle principiellt avskaffa barns rätt till en pappa.

Det finns en grundläggande människosyn som bland annat Immanuel Kant formulerade i sitt kategoriska imperativ att det aldrig är etiskt rätt att behandla en annan människa som ett medel för egna ändamål.

Det märkligaste är att de partier som nu vill införa rätten till ensambefruktning i andra sammanhang påstår sig driva på för att pappors delaktighet i sina barns liv ska stärkas. Kron-exemplet är föräldraförsäkringen där dessa partier antingen driver på för fler pappamånader eller rentav kräver att den ska tvångsdelas på mitten.

I dag argumenterar alla för att män måste ta ett större ansvar för sina barn, men de partier som säger sig stå bakom detta öppnar nu för att exkludera pappan ur barnets liv. Det är inte trovärdigt alls.

Det är viktigt att säga att det finns två perspektiv som står emot varandra och att viktiga överväganden behöver göras. Det handlar om singelkvinnors önskan att få barn och bilda familj. Men det handlar också om att se frågan ur barnets perspektiv och barnets rätt till sin pappa.

I den avvägningen ställer sig Kristdemokraterna på barnets sida. Helt enligt Barnkonventionens anda gäller att vuxna inte har rätt till barn, men barn har rätt till föräldrar.

Argumenten i Allehandas ledarkrönika saknar helt ett principiellt barnperspektiv. Det är anmärkningsvärt att man driver frågan att tillåta assisterad befruktning, utan att nämna något om att det föreligger en konflikt mellan två värden; vuxnas perspektiv mot barns perspektiv. Barns rätt glöms helt bort – medvetet eller omedvetet.

Det handlar inte om att singelkvinnor skulle vara sämre föräldrar. Men ska vi – redan innan ett barn blivit till – genom lagstiftning bygga in en specifik förutsättning som rent normativt utesluter pappan? Frågan handlar om vad som ska villkoras på förhand genom lagstiftning för barns tillvaro redan innan barnet är fött.

I praktiken finns det också en utsatthet som inte har någonting att göra med hur man lever utan med att barnet är utelämnat åt en ensamstående vårdnadshavare.

Det ligger inte i barns intresse att bara känna och växa upp med den ena föräldern. De barn som befinner sig i den situationen riskerar att vara mer utsatta än andra.

De som med lagen och sjukvården som redskap åtar sig att garantera ensamståendes rätt till barn tar på sig ett mycket stort ansvar.

Barns uppväxtvillkor är mycket avgörande för en trygg uppväxt och där är rätten att få veta sitt ursprung och vem ens pappa är helt avgörande. Kristdemokraterna väljer alltså att stå på barnens sida.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons