Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristdemokraterna måste våga förnyas och sticka ut

Efter åtta år vid makten med en Alliansregering, har Sverige förändrats. Valfrihet i olika former, vara företagare snart lika naturligt som att vara anställd och framför allt – samhället är inte det offentliga endast; samhället är du och jag tillsammans som bidrar till det gemensamma bästa på olika sätt.

Annons

Något som är helt annorlunda mot uppväxten jag hade i bruksorten Degerfors, där få läste vidare efter gymnasiet och där företagare var symbolen för dem som hade det bättre ställt (utan att se allt slit bakom).

Kristdemokraterna är en viktig del av Alliansen. Med vårt sociala ansvarstagande, i alltifrån att se barnens bästa till de äldres, har KD ett uppdrag att fortsätta arbeta för bättre skola, barnomsorg, äldrevård och inte minst hälso- och sjukvården.

I valrörelsen drev vi frågan om jämlik vård. En fråga som inte får komma bort utan fortsätta arbetas med så länge människor i vårt avlånga land inte upplever sig jämlikt behandlade inom cancervården, vid hjärtsjukdom, sällsynta diagnoser etc.

Det handlar om bättre samarbete över landstingsgränserna, riktlinjer för behandlingsprocesser och troligen en översyn av landstingens organisation om inte förhållandena förbättras inom en snar framtid.

Vård, omsorg och sociala frågor är likhetstecken med KD, men vi behöver bli mycket starkare på de två områden som förebygger sociala problem och ger resurser till välfärden; nämligen närings- och arbetsmarknadsfrågor.

Jag har en bakgrund inom olika yrken och branscher, bland annat som företagsrådgivare. Nu är jag näringspolitisk talesperson för KD och har tidigare haft både arbetsmarknads- och näringsutskotten som mina ansvarsområden.

Vid helgens Kommun- och landstingsdagar i Örebro som samlar över 800 kristdemokrater från hela landet, befinner sig partiet i en unik situation.

Den fjärde partiledaren i partiets 51-åriga historia ska nu nomineras och väljas sedan vid ett extra riksting i april.

För närvarande finns fyra kandidater som officiellt uttalat sin vilja att kandidera till posten som partiets ordförande.

Det visar på en styrka hos Kristdemokraterna som organisation; att det kommer fram personer med egenskaper och kompetens på olika områden som vill leda partiet framåt.

Jag vill gärna tro, att den som blir partiets ledare kommer ha ett engagemang för människor som står utanför arbetsmarknaden av något skäl, så även de med någon form av arbetshinder kommer i fråga för en anställning med stöd.

Att företag som startas och drivs av entreprenörer som brinner för sin idé, men som hindras i sina föresatser genom brist på kapital, lån eller andra orsaker, ska se att Kristdemokraterna värnar dem i sina politiska förslag.

Vi behöver också se, att partiet behöver förnyas och förbättras i sin kommunikation.

Vad bekymrar eleven i skolan, föräldern med små eller stora barn, den medelålders mannen eller kvinnan som jobbar men fått bestyr med en åldrad förälder?

Hur tar vi vara på deras funderingar så vi sedan kan göra praktisk politik för att åtgärda det som inte fungerar i barnomsorgen, kön till äldreboende eller mobbningen i skolan.

Kristdemokraterna har nu chansen att välja en ledare som vågar ta strid för frågor som berör människor.

Chansen att våga sticka ut och få nya väljargrupper har aldrig varit större. Genom att arbeta med den största sociala frågan – att skapa arbetstillfällen genom en mera aktiv näringspolitik – kommer Kristdemokraterna att växa till valet 2018.

Riksdagsledamot och partiledarkandidat

Penilla Gunther (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons