Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturer skapas av dem som lever tillsammans

Det finns inga raser i människosläktet. Det finns bara kulturer som skapas gemensamt av samtliga människor som lever tillsammans i ett samhälle.

Annons

Så har det varit i tusentals år och kommer alltid att vara.

Integration är den svenska modellen, där vi tar till oss av främmande kulturer, utvecklar vår egen och sprider de goda värderingar som blir resultatet av integrationen.

Mångfald berikar och vore det inte för alla de valloner, finländare, jugoslaver eller ”garpar” som genom historien slagit sig ner här, hade varken Sverige eller Örebro blivit vad det är i dag.

I framtiden kommer vi med säkerhet att kunna säga samma sak om exempelvis somalier, kurder eller syrier – hur tacksamma vi är för att de har berikat och gjort vårt land bättre.

Det är den här synen som vi anser måste stärkas.

För oss i Vänsterpartiet är det extra viktigt att alla som bor i Sverige och Örebro känner att de får vara del av, och utveckla, vår gemensamma kultur och vårt gemensamma samhällsprojekt.

Det här är grundvärderingen som driver oss i alla våra politiska frågor. Hur skapar vi ett bättre samhälle för alla att leva i?

För oss är svaret enkelt. Vi gör det gemensamt och med en integrationspolitik som bygger på solidaritet och rättvisa i stället för hat och att skilja på vi och dom.

Vi gör det genom att använda våra resurser för att garantera ett rättvist modernt samhälle för alla oavsett var man bor, i stället för att låta privata vinstintressen styra utvecklingen och riktningen för samhället och utbudet av välfärdstjänster.

Med ett gemensamt ansvar underlättar vi för nya svenskar att snabbt bli del av samhället genom tidig undervisning i svenska, en effektiv validering av den kunskap man bär med sig och en bättre tillgång på hyresrätter för människor i rörelse.

Slutligen tycker vi att diskriminering av människor som bor i vårt land ska kosta och vill därför ge diskrimineringsombudsmannen mer resurser och ett större regionalt uppdrag.

Ordförande

Vänsterpartiet Örebro kommun

Jane Carlsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons