Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungen är en samlande symbol för nationen

Annons

Sverige är en modern nation och i många avseenden ett föredöme för omvärlden. Dock har den senaste tiden medfört ännu en diskussion om monarkins existens. Vissa vill hävda att den inte passar in i dagens samhälle, vilket egentligen bara är löjligt att påstå då det är ett fungerande statsskick som samverkar med demokratin. Den politiska makten ligger hos riksdagen som väljs fram av befolkningen. Kungen blir mer en samlande symbol för nationen. Och även för ett modernt land är det viktigt att man tar till vara på sin historia. Monarkin vilar på en tusenårig tradition och skall naturligtvis bevaras.

Och det som ska uppmärksammas förutom traditioner är naturligtvis det fina arbete som Kungafamiljen utför i vardagen. Samt att monarkin är ett billigt statsskick. Apanaget i Sverige är på runt 122 miljoner kronor om året. Det kan jämföras med Finland som är republik och kostar deras skattebetalare cirka 178 miljoner om året. Skillnaden är också att Kungahusets goda PR och representationer bidrar till både samhällsekonomin och statsfinanserna med cirka fem miljarder kronor årligen. För svenska företag är en kunglig delegation ovärderlig och öppnar dörrar som normalt är stängda. Detta är något som en folkvald representant inte kan erbjuda, då denne saknar det mervärde som Kungafamiljen ger.

Därtill får man inte förglömma det ovärderliga arbete som drottningen och prinsessorna gör genom olika stiftelser för att barn och ungdomar ska få en bättre framtid. Drottningens egen stiftelse, World Childhood Foundation är nu verksam i projekt i 15-tal olika länder.

Så när nu republikanerna jollrar om monarkin är de mest förvirrande i sin argumentation. De försöker släta över med den ena ursäkten efter den andra när de talar sig varma för sin republik. Men det hela genomsyrar som vanligt bristen på kunskap. Och framför allt är det den bittra avundsjukan som lyser igenom dess falska ansikte. Vi har en modern monarki som verkligen står ”För Sverige – i tiden”. Och utan dess viktiga insatser skulle näringslivet och samhällsekonomin få kännbara påfrestningar. För att inte glömma alla sociala projekt som ingen skulle sätta fokus på. Det är något för republikanerna att tänka på nästa gång de kraxar sin bittra och avundsjuka visa!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons