Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnors löner ökar mer än männens

Annons

Kommunalrådet Ewa-Leena Johansson, S, kritiserar alliansregeringens jämställdhetspolitik. Hon hänvisar till att Sverige inte längre toppar World Economic Forums jämställdhetsmätningar. Det är sant, men skillnaden i bedömningen beror på att vi i Sverige aldrig haft en kvinnlig statsminister.

Alliansen kommer under mandatperioden fortsatt satsa på jämställdhet, vilket är viktigt för tillväxt och utveckling. Sedan 2005 visar Medlingsinstitutets siffror att kvinnornas löner som andel av männens ökat med två procent. En långsam förändring som man absolut inte kan nöja sig med, men utvecklingen åt rätt håll. Tittar man på de lönerna som politiken påverka direkt, de offentliga lönerna, så hade kvinnor 97,1 procent av männens löner 2010. Siffran gäller dock bara man om man tar hänsyn till olika lönepåverkande faktorer som yrke, utbildning, ålder, arbetstid och sektor.

En stor del av löneskillnaderna beror på att kvinnor jobbar färre timmar och i sämre avlönade branscher. Här har Moderaterna identifierat ett antal problem som vi försöker lösa.

Många kvinnor i välfärdssektorn tvingas att ofrivilligt att arbeta deltid. Vårt mål är att moderatledda kommuner och landsting ska vara en förebild och så långt som möjligt erbjuda sina anställda heltidsanställning.

Vi tänker fortsätta med valfrihetsreformer, exempelvis lagen om valfrihetssystem, LOV. Alliansen har öppnat upp ett tidigare offentligt monopol och gett de som arbetar i vården möjligheten att välja på fler arbetsgivare. Rut-reformen visar att ett skatteavdrag verkligen kan utveckla såväl arbetsmarknaden som företagandet. Genom avdraget har cirka 25 000 nya vita jobb skapats och kvinnors företagande ökat.

Vi har satsat mer än någon annan regering på rehabilitering. Kvinnor lever längre än män, men kvinnors ohälsotal är större än mäns – vilket är oroande. Att kvinnor har en högre frånvaro från arbetet på grund av sjukdomar eller skador beror ofta på för dåliga rehabiliteringsinsatser. Inom ramen för vår rehabiliteringsgaranti fick 23 643 kvinnor hjälp under första halvåret 2011. En ökning med över 9 000 personer jämfört med året före. Regeringen beslutade också förra året att satsa 20,5 miljoner kronor i en fyraårig satsning på kvinnors arbetsmiljö.

Detta är konkreta och viktiga reformer som kommer att förbättra jämställdheten på arbetsmarknaden. Ett mer jämställt Sverige bygger vi moderater med Fredrik Reinfeldt i spetsen, genom en aktiv jämställdhetspolitik.

Lotta OlssonModeratkvinnorna Örebro Län

Jenny PeterssonRiksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons