Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan är en bra plats

Annons
Skolavslutning i Kumla kyrka. En bild från förra årets avslutning med högstadieelever från Kumlaby skola.Arkivbild: Göran Kempe

Under denna vecka genomför Örebros skolor sina högtidliga skolavslutningar för alla elever och föräldrar. Det är en viktig del av högtid och samvaro efter ett skolår. Skolavslutningar inramas av försommarens vackra blomsterprakt, och sker inte så sällan i en kyrka. Avslutningen är skolan och elevernas, men inramas av kyrkans sommarpsalmer, till exempel ”Den blomstertid nu kommer” med medverkan från kyrkans präst som håller ett kort tal och kanske ber välsignelsen som avslutning.

Även detta år har en stor debatt uppstått om man kan fira en skolavslutning i kyrkan, utan att det står i motsättning till skollagen. Skolverket har gett ut nya rekommendationer som riskerar att skrämma skolans rektorer när det gäller utformningen av skolavslutningar. Det kan synas märkligt att skolavslutningar i kyrkan kan skapa så stora problem hos skolverket.

Skolverkets ambition att stå för ”ickekonfessionalitet” enligt skollagen kan aldrig betyda neutralitet. Frågan om samhällets öppenhet, demokrati och integration löses sannolikt inte genom skolavslutningarnas vara eller icke-vara i en kyrka. Skolverkets iver att skolorna strikt ska hålla sig till en sekulär tolkning av samhället skapar snarare problem.

Det är självklart att skolan själv ska avgöra var och hur en skolavslutning ska firas. Det är lika självklart att den kan firas i en kyrka. I de flesta fall sker det utan problem när skolan i nära dialog med den aktuella kyrkan planerar och genomför skolavslutningen så alla elever och föräldrar kan delta och känna sig trygga.

Skolverket måste i stället för pekpinnar ge skolor och skolledare frihet för att kunna genomföra skolavslutningar i kyrkan, om man så önskar. Det måste givetvis ske i respekt för kyrkans egenart. Eftersom skollagen i dag tillåter skolavslutningar i kyrkor om tonvikten ligger på tradition, högtidlighet och den gemensamma samvaron kan man inte förbjuda en präst att på lämpligt sätt medverka genom avslutningstal och att till exempel säga ”Gud välsigne er och ha en riktigt härlig sommar”!

Kyrkorummet är inte neutralt utan är fyllt av en ”kristen berättelse” genom kyrkmålningar, psalmböcker, kors med mera. En prästs medverkan med till exempel välsignelsen kan självklart ses som en naturlig del i den tradition som kyrkan är en del av. Det är omöjligt att skilja kyrkorummets budskap från prästens.

Jag är alldeles övertygad om att när Örebros skolledare väljer att genomföra en skolavslutning i en kyrka självklart kan göra det på ett klokt sätt där kyrkan får stå för sin egenart, men där alla elever och föräldrar kan vara trygga och med glädje delta i skolans avslutning. En sådan skolavslutning kan sannolikt också bidra till tolerans och öppenhet för mångfald och främja ett demokratiskt samhälle.

Det är lite besynnerligt och märkligt att kyrkliga skolavslutningar kan skapa så stort engagemang, när det finns andra stora och verkliga utmaningar för den svenska skolan.

Om det är så att skollagen även i fortsättningen skapar problem för Skolverket i relation till hur skolavslutningar sker så bör den förändras så att rektor och skolans egen beslutsrätt tydliggörs. Skolverket behöver ge stöd till skolor och skolledares egna bedömningar och ta bort alla pekpinnar.

Givetvis ska alla skolor som så önskar kunna genomföra en skolavslutning i en kyrka. Med förhoppning om skolavslutningar med högtid och goda traditioner där alla elever får uppleva glädje och framtidstro.

Lennart BondesonKommunalråd (KD)

Örebro kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons