Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagförslag om parboendegaranti

Annons

Hemma i sitt hus sitter en ledsen gammal dam och tänker oroligt på sin man som inte längre klarar att bo hemma. På äldreboendet sitter en lika ledsen man och längtar efter sin hustru. De vill inget hellre än att bo tillsammans.

Det är omänskligt att sära på äldre makar som levt ett långt liv tillsammans. Men vi har sett alltför många exempel på kommuner som nekar äldre par att flytta tillsammans när den ena maken behöver äldreboende. Det tycker vi är orimligt. Snart infriar vi därför Folkpartiets vallöfte och inför en parboendegaranti i hela landet.

Den kartläggning Folkpartiet gjorde förra året visade att landets kommuner hanterar äldre pars önskan att få bo tillsammans väldigt olika. Bara en tredjedel av landets kommuner hade då politiska beslut som garanterade äldre par möjligheten att fortsätta bo tillsammans livet ut.

I Örebro län, är det bara Hallsberg och Degerfors som har tagit ett politiskt beslut om en kommunal parboendegaranti. I Örebro kommun och i resten av kommunerna i vårt län finns inga sådana riktlinjer eller garantier. I den nuvarande budgeten från majoriteten finns oklara skrivningar om att äldre par ska ha rätt att bo tillsammans. Men detta verkar få genomslag först när nya äldreboenden byggs.

Vi i Folkpartiet har i flera år drivit frågan i Örebro. En parboendegaranti borde kunna genomföras även i de äldreboenden som redan finns. Men den sittande majoriteten drar frågan i långbänk. Det visar att lagstiftning behövs.

Önskemålet om att få flytta tillsammans är inte så vanligt. I de flesta kommuner var det bara några få par som det senaste året hade önskat det. Därför blir kostnaden och besväret för kommunen marginell. Men för det enskilda paret, som inget hellre vill än att få fortsätta leva tillsammans, handlar det om livskvaliteten och tryggheten i vardagen.

Regeringen har i dagarna lagt fram ett lagförslag om en parboendegaranti. Den slår fast att makar och sambor som varaktigt har levt ihop ska kunna fortsätta bo tillsammans även om den ena behöver flytta till ett äldreboende. Lagändringen ska, enligt förslaget, träda i kraft redan i höst, den 1 november 2012. Då får äldre par äntligen rätt att, om de så vill, kunna bo tillsammans livet ut.

Johan PehrsonRiksdagsledamot (FP) Örebro

Staffan WermeKommunalråd (FP)

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons