Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägre löner ger nya jobb för ungdomar

Annons

Det är inte, som IF Metall påstår, ”mycket billigare” att anställa en person under 25 år. Det skiljer fortfarande – trots regeringens sänkning av arbetsgivaravgiften – ytterst lite i kostnad mellan att anställa en person med lång arbetslivserfarenhet och en person som är ett helt oprövat kort.

Det blir då en mycket större chansning för ett företag att anställa någon utan arbetslivserfarenhet. För Centerpartiet är det viktigt att identifiera samhällsproblem och peka ut lösningar. En av orsakerna till den höga arbetslösheten är att ingångslönerna är höga. I synnerhet straffas personer med lite erfarenhet som ännu inte har etablerat sig på arbetsmarknaden, till exempel unga och utlandsfödda. Därför ser vi att det finns flera grupper som skulle få större chanser med vårt förslag. För den som saknar arbete måste det alltid vara bättre att få ett jobb med en lägre ingångslön än att inte få ett jobb alls. Med ett jobb blir det möjligt att skaffa sig erfarenhet och göra lönekarriär. Det är först när du har ett jobb som du har en möjlighet att påverka din egen inkomst.

Vi i Centerpartiet har en ambition att på allvar göra något för att förändra situationen för de människor som står utanför arbetsmarknaden. Man kan göra det lätt för sig genom att, år efter år, prata om problemet. Eller så kan man ta ansvar och visa mod genom att presentera förslag som inte alltid är de mest bekväma, men som på allvar kan ge fler människor ett arbete och en inkomst – och därmed större möjligheter att göra sina egna livsval.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons