Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsning utvecklar språket och fantasin

Annons

Sommaren är för många en tid för läsning och reflektion. Semesterledighet ger möjlighet att läsa – eller lyssna på – de många böcker vi kanske inte funnit tid för i vardagen. Men lyckligtvis fyller litteratur och läsning en stor del av vår tillvaro även till vardags. Svenskar är nämligen överlag mycket flitiga bokläsare även vid jämförelse med övriga medborgare i Europa. Enligt statistisk från EU läser endast finländarna mer än vi gör.

Vi vet dock att förutsättningarna för läsningen nu håller på att förändras, inte minst till följd av teknikens utveckling och ungdomars nyttjande av andra medier. För att möta dessa framtida utmaningar och för att finna vägar att stärka litteraturens ställning tillsatte regeringen 2010 en särskild litteraturutredning.

I samband med bok- och biblioteksmässan i september i år kommer Litteraturutredningen att presentera sin analys av läsningens villkor.

Uppdraget är att ge en samlad bild av alltifrån hur barn och unga möter litteratur i skolan till hur bokmarknadens aktörer påverkar hela det litterära systemet – från författande till återförsäljning. Därutöver berörs också de läsfrämjande insatserna, författarnas villkor, tidskriftsmarknaden samt det internationella utbytet på litteraturens område.

Denna utblick över det föränderliga litteraturlandskapet kan förhoppningsvis ge oss förslag på vilka insatser som behövs för att Sverige fortsätter att vara ett läsande land, med ett rikt utbud av kvalitetslitteratur.

Som kulturminister har jag ägnat särskild uppmärksamhet åt barn och ungas rätt till kultur. I den förändrade kulturpolitik som gäller från 2009 har denna rättighet även antagits som ett nationellt kulturpolitiskt mål. I detta ingår att verka för att alla barn och ungdomar kan tillgodogöra sig böckernas värld – för att kunna utveckla såväl sin fantasi som sitt språk.

Jag är övertygad om att förmågan – och framförallt lusten – till läsning är en förutsättning för att ta del av vårt samhälle och vår kultur. Den värld av kunskap, känslor, mänskliga öden och upplevelser som i århundraden gestaltats genom litteraturen måste hållas öppen även för kommande generationer.

I höst kommer en betydelsefull del av det kulturpolitiska arbetet för litteraturen att ta vid, tills dess vill jag önska alla en underbar boksommar!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons