Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt familjerna bestämma!

Annons

Regeringen har presenterat

en utredning med förslag på ny föräldraförsäkring som framställdes som ett modernt förslag. Vi Kristdemokrater undrar när det blev omodernt att själv bestämma vem som vet bäst vad som fungerar för mitt barn och min familj?

Redan i dag kämpar många familjer med att få vardagen att gå ihop. Med förslaget skulle fler familjer få problem eftersom de måste passa in i en mall som regeringen anser är bäst. Vi är övertygade om att föräldrarna, och inte politikerna, är bäst lämpade att själva avgöra hur de ska lägga livspusslet.

Dagens kvoterade månader föreslås öka från tre till fem månader. Det begränsar ytterligare den valfrihet där livssituation, lön etcetera ligger till grund för hur respektive familj väljer att fördela dagarna.

Antalet dagar som kan tas ut före barnet fyller tre år minskas, från dagens 480 till 390 dagar och antal dagar totalt minskas från 480 till 460.

De vill dessutom ta bort de så kallade dubbeldagarna vid förlossning som möjliggjorde för familjen att ­bekanta sig med sin nya familje­medlem.

Vi tycker det är bra att förnya föräldraförsäkringen, men definitivt inte på det sätt som nu föreslås. Som förslaget nu är utformat är det snarare en likriktning, genom ökad detaljstyrning och inlåsning i färdiga ­modeller. Vi vill gå åt motsatt håll eftersom varje ­familj har sina specifika ­behov.

Kristdemokraterna vill erbjuda maximalt med lösningar för föräldraförsäkringen.

Vi är emot all form av kvotering och tycker att föräldrarna fritt ska få överlåta dagar mellan varandra och till närstående. Vi vill också ge full frihet att ta ut dubbeldagar där båda föräldrarna är hemma med barnet samtidigt.

För att komma åt att många kvinnor i dag får lägre pension när de är hemma längre med barnen vill vi att pensionsrätten för barnår förlängs samt att premiepensionen automatiskt ­delas lika för gifta föräldrar med gemensamma barn.

KD vill inte att staten ska bestämma hur familjer tar ut föräldraledigheten.

Familjer har olika förutsättningar och gör olika prioriteringar. I en tid då den psykiska ohälsan bland unga ökar krävs en familjepolitik som skapar möjligheter för familjer att spendera mer tid tillsammans. Kristdemokraterna kommer att fortsätta arbeta för alla barnfamiljers rätt att göra egna val och forma sina liv utifrån just sina förutsättningar eller sin livssituation.

Vi vet nämligen att trygga familjer bygger ett tryggt Sverige.

Lars-Axel Nordell

Örebro

Riksdagsledamot (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons