Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt folket avgöra landstingets framtid

Annons

Vi har kritiserat Socialdemokraterna och flera andra, för att de i juletid smög igenom länets kommunstyrelser ett viktigt principbeslut, utan att fullmäktige – än mindre allmänheten – fick debattera saken. Deras region Mälardalen skulle trätt i kraft tidigast 2015, ändå tillät Socialdemokraterna inte att vänta in fullmäktiges nästa månatliga sammanträde! Kommunallagen säger:

”Fullmäktige beslutar i ärenden av principiell beskaffenhet eller annars har större vikt för kommunen eller landstinget ...” (3 kap 9§).

Både Storbacka (kommunfullmäktigeordförande) och Forsberg-Fransson, (landstingsstyrelsens ordförande) struntar i lagen. De ville förstås inte ha en bred debatt om förslaget att skrota landstinget. De vet att folket inte är lika intresserade som makthavarna att lägga sig platt för EU. Folket sa (tack och lov) nej till euron, ändå går Socialdemokraterna och högerregeringen nu med i EU: s valutapakt ...

Sveriges urgamla landskapsting blev landsting för 150 år sedan. Då fick storstäder inte vara med. Nu vill makthavarna tvärtom samla makten i några få regioncentra. Vi anser att en levande landsbygd kräver lokal demokrati, inte fjärrstyrning från Bryssel och EU-regioner. Vårt landsting är mindre än de största, men större än de minsta. Lagom stort så folk kan känna sig delaktiga och ingripa vid försök att koncentrera allt till Örebro. I region Mälardalen skulle Lindesberg hamnat i yttersta utkanten, med minimalt inflytande.

Vi behöver samverka och samarbeta med andra. Inte bara med Västmanland och Sörmland. Sverige är större än Mälardalen och Världen större än EU. Att bygga murar och maktpyramider hör forntiden till. Nu är det öppna nätverk och flexibla samverkansformer som gäller. Alla kan inte vara bra på allt. Lindesbergs lasarett är erkänt bra på knä- och höftoperationer. Sån spetskompetens vill vi satsa på och erbjuda patienter från andra län och länder (bland annat Norge). I gengäld får landstingets invånare nytta av andras spetskompetens.

Vänsterpartiet har självklart diskuterat tankar om landstingets framtid. Men det illa förankrade förslag som Storbacka och Forsberg-Fransson försökte tvinga på oss, har allmänheten i regionen inte inbjudits att brett och förutsättningslöst diskutera. Nu räddades landstinget av sörmlänningarnas uppror.

Vågar Socialdemokraterna låta medborgarna ta ställning till framtida förslag i folkomröstning?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons