Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt pengarna gå till dem som behöver dem mest

De hade aviserat 100 miljoner kronor till sänkt avgift för elever i kommunernas kultur- och musikskolor. Det blir inga pengar. Det blir ännu en utredning. Men den nu svikna reformen är feltänkt redan från början. För de rödgröna tar med den ena handen och ger med den andra. De hade aviserat 100 miljoner kronor till sänkt avgift för elever i kommunernas kultur- och musikskolor. Det blir inga pengar. Det blir ännu en utredning. Men den nu svikna reformen är feltänkt redan från början. För de rödgröna tar med den ena handen och ger med den andra. d det klart att den rödgröna regeringen än en gång har lovat mer än vad de kan hålla.

Annons

Kristdemokraterna och Alliansregeringen införde 2014 en fritidspeng på 3 000 kronor per år till mellan- och högstadieelever i familjer med långvarigt försörjningsstöd.

Den är en fördelningspolitiskt mycket träffsäker reform; den når de barn och familjer som mest behöver pengarna.

Regeringen har sagt att de vill avskaffa fritidspengen. I stället ville de sänka avgifterna till kulturskolan med de nu tillbakadragna 100 miljonerna.

Men inte för dem som behöver den hjälpen, utan för alla barn.

Företrädare för Socialdemokraterna i riksdagen motiverar detta med att de inte vill peka ut barn till familjer med försörjningsstöd.

Man kan fråga sig om de inte blir mer utpekade när de plockar av dem Fritidspengen på 3 000 kronor och att de därmed inte har råd med att delta i kultur- och fritidsverksamhet tillsammans med sina kamrater? Och blir de inte lika utpekade om de får försörjningsstöd eller bostadsbidrag?

Vår princip är att stöd ska ges där det behövs. Vi införde Fritidspengen för att barn och ungdomar som växer upp i ekonomiskt utsatta familjer ska ha en rimlig chans att kunna delta i kultur-, idrotts- och fritidsaktiviteter tillsammans med sina kompisar. Vi införde Fritidspengen eftersom vi vet att barn i familjer med försörjningsstöd inte deltar i lika hög utsträckning som andra barn i olika former av fritidsaktiviteter.

I Örebro kommun är terminsavgiften till Kultur- och musikskolan närmare 800 kronor.

Med ambitionen att ge fler barn möjligheter att delta, valde kommunen under 2003 till 2006 att halvera avgiften. Resultatet blev dock nedslående, då sänkningen inte ledde till någon mätbar ökning av antalet barn.

Örebro kommun har beslutat om en handlingsplan för barn i ekonomiskt utsatta familjer, där det i dag finns cirka 4 500 barn i den gruppen.

Där pekas Fritidspengen ut som en del i kompensatoriska insatser. Kristdemokraterna i kommunledningen har medverkat till att det finns med, vilket även Socialdemokraterna står bakom.

För att vara trovärdig borde regeringen dels satsa på att ge stöd där det verkligen behövs och dels borde de lyssna på de kommuner som prövat en generell sänkning av terminsavgiften till kultur- och musikskolan. Erfarenheterna från Örebro talar sitt tydliga språk.

Därför uppmanar vi den rödgröna regeringen att tänka om. Låt Fritidspengen vara kvar som har en god fördelningspolitisk träffsäkerhet till dem som mest behöver den.

Lars-Axel Nordell

Örebro

Riksdagsledamot (KD)

Lennart Bondeson

Örebro

Kommunalråd (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons