Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt Vinön behålla sin fullt fungerande biblioteksfilial

Öppet brev till biblioteksdirektionen i Örebro kommun angående nedläggning av Vinönfilialen.

Annons
Skola och bibliotek. De boende på Vinön i Hjälmaren vill inte att deras bibliotek ska ersättas med besök av en bokbuss.

Så länge jag kan minnas har det funnits ett bibliotek på Vinöns skola. Byggnaden fungerar som samlingsplats och hyser de aktiviteter av social och intellektuell karaktär som håller byn uppe.

Biblioteksfilialen är en självklar och nödvändig del av det samhälle vi utgör. Vinöns Kultur- och hembygdsförening äger och driver skolan och står som garant för att biblioteksverksamheten kan fortgå i samma lokal. Hittills har lokalhyran uppgått till noll kronor och det torde vara svårt att spara in på den kostnaden i den kommunala budgeten.

Den biblioteksanställda är fastboende och avlönas för någon timmas arbete per vecka. Då gör hon även fika till de besökande och hjälper till med beställning av litteratur.

Utbudet är mycket gott eftersom vi kan beställa precis samma böcker som alla andra. Över åren har hon utvecklat en grundlig kännedom om låntagarnas smak och önskemål och kan därför på ett unikt sätt hjälpa läsarna att hitta böcker som passar för dem.

Det finns inte någon möjlighet att rekrytera en person med vår bibliotekaries speciella kompetens och kundkontakt.

Detta till en extremt låg lönekostnad.

Vi ser inte att en bokbuss skulle tillföra något, vi saknar nämligen inget. Det är tvärtom så att vi ser det som viktigt och självklart att biblioteksverksamheten fortsätter i skolans lokal för att vara en del av det kulturcenter och den servicepunkt som Vinöns Kultur- och hembygdsförening etablerat där.

Den timme av gemenskapande som varje vecka på söndagseftermiddagen hålls i biblioteket är en gyllene oas för besökarna som kan få kvalificerad hjälp med de göromål som hör bibliotek till. Detta skulle en bokbuss inte kunna erbjuda.

Därtill vore det att misshushålla med resurserna att låta en bokbuss med personal göra två improduktiva färjeresor per öppethållande när det redan finns både bibliotek och bibliotekarie på plats.

Låt alltså rådande ordning vara ingångsvärde och standard i en diskussion om eventuell förändring av verksamheten på Vinöns biblioteksfilial. Från vår sida ser vi inga möjligheter till förbättring i form av bokbuss.

Johan Nilsson

Ålderman och ordförande

Norra Vinöns byalag

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons