Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindesbergsborna förlorar på kommunens kontrollbehov

Annons

Mindre kontroll för kommunen, mer till den enskilda medborgaren. Tyvärr låter det inte alls som en positiv utveckling för S-ledamöterna i socialnämnden i Lindesberg, utan blev deras främsta skäl att rösta nej till LOV.

I en debattartikel i Nerikes Allehanda anför S-ledamöterna i Lindesbergs socialnämnd ett antal tekniska och formella orsaker till att de röstade nej till att införa LOV. Som främsta skäl anger de att kommunen skulle få mindre kontroll över verksamheten, eftersom de privata företag som skulle få vara med och erbjuda sina tjänster till Lindesbergs invånare inte skulle komma att stå under kommunens tillsyn på samma sätt som tidigare, utan i stället granskas av Socialstyrelsen.

Andra hinder är, enligt ledamöterna att det ställs krav på kommunen att annonsera i en nationell databas, att man måste klara av att ställa rätt krav på utförarna och följa vissa regler när det gäller förfrågningsunderlag, samt att man måste informera invånarna om deras valmöjligheter, bland annat.

För de vårdentreprenörer som gärna skulle vilja få chansen att hjälpa de äldre som behöver hemtjänst är det naturligtvis ett väldigt tråkigt besked, att nämndens ledamöter inte verkar tro att kommunens tjänstemän skulle klara att hantera ett införande av LOV. Men det är ännu tråkigare för de äldre som gärna skulle vilja ha lite mer inflytande över sin egen vardag.

Jag påstår inte att det är något fel på den kommunala hemtjänsten i Lindesberg. Det är inte säkert att det finns särskilt många äldre som vill prova en annan utförare. Men vore det ändå inte rimligt att de som själva är berörda får fatta det beslutet?

Katrin ÖstmanNäringspolitisk expert , Vårdföretagarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons