Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsnödvändiga vård för Alexey finns inte i Ryssland

Annons
Alexey Prosvirnikov är 13 år och bor i Fellingsbro och går i sjunde klass i Fröviskolan. Hans klasskamrater och lärare hjälper honom på bästa sätt.

Alexey är 13 år och har nu ett välfungerande liv i Sverige. Han har lärt sig språket, går i skolan och skulle kunna gå mot en ljus framtid. Nu kommer allt tas ifrån honom. Migrationsverket har beslutat att han ska utvisas, till ett land som inte ger honom möjlighet att ens överleva.

Vi är en samling människor med personlig koppling till Spinal Muskelatrofi (SMA), den diagnos Alexey har. Vi har stor erfarenhet av hur SMA fungerar.

SMA är en neuromuskulär sjukdom som orsakar omfattande muskelförtvining i alla muskelgrupper, inte minst andningen. Alexey är likt många av oss beroende av andningshjälp. Han behöver Bipap, en respirator som pressar ner luft i lungorna. Vi är många som utan den inte skulle orka andas. Konsekvensen blir syrebrist och ökad koldioxidhalt i blodet. Det leder till en livshotande koldioxidförgiftning.

Nedsatt andningsförmåga gör också att det är svårt att få bort slem från hals och luftvägar. Det som de flesta människor löser med en harkling ligger hos oss kvar och stoppar upp en redan ansträngd andning. Det gror bakterier i slemmet och ger lunginflammation vilket i sin tur ger kraftigt ökad slemproduktion och försämrad lungfunktion. Till sist slutar andningen att fungera helt.

Det kan gå mycket fort.

Det finns ett hjälpmedel för slemmobilisering. Hostmaskinen blåser in luft i lungorna för att sedan tömma dem på både luft och slem. Den kan användas såväl i förebyggande syfte som vid infektioner för att hålla luftvägarna fria. En sådan är Alexey beroende av, precis som flera av oss.

Vid SMA är även tugg- och sväljförmågan nedsatt. Alexey behöver en knapp på magen för sondmat. För vissa med SMA är detta en förutsättning för att få i sig näring. Med nedsatt sväljförmåga ökar risken att sätta i halsen, kvävas eller få ner mat i lungorna som leder till livshotande lunginflammation.

Många av oss har ändå möjlighet att leva goda liv. Med rätt hjälpmedel och assistans är utsikterna goda. Det skulle kunna vara verkligheten även för Ale-xey, men om han utvisas förlorar han allt han behöver för att överleva.

Den livsnödvändiga vård han behöver finns inte i Ryssland. Utan Bipap, hostmaskin och knapp på magen, svävar hans liv i fara. Detta vet Alexey om. Detta vet läkarna och så bör även Migrationsverket. Alexey är en flykting från ett land där han inte har möjlighet att överleva för att han föddes med SMA.

Beslutet om utvisning bryter mot barnkonventionen och konventionen för mänskliga rättigheter. I barnkonventionen står det bland annat:

+ Alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling.

+ Varje barn har rätt att åtnjuta bästa uppnåeliga hälsa och rätt till sjukvård.

+ Ett barn med funktionshinder har rätt till ett fullvärdigt och anständigt liv som möjliggör ett aktivt deltagande i samhället.

Dessa rättigheter tillgodoses i det land där Alexey i dag bor och har etablerat ett liv. Att utvisa honom till ett land varifrån han flytt för att hans mänskliga rättigheter kränkts vore ett allvarligt brott. Vi kräver att Alexey får stanna i Sverige.

Lise Lidbäck

Björn Lindquist

Tobias Holmberg

Ninie Wallenborg

Jessica Smaaland

Emma Jönsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons