Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LOV är ett sätt att kvalitetssäkra vården

Annons

I slutet av januari röstade majoriteten i Lindesbergs kommun mot att införa LOV, lagen om valfrihet. Som Kristdemokrater har vi mycket svårt att förstå detta beslut. Vi tycker att det är viktigt att vårdtagare och anhöriga får rätt att välja just den vårdgivare som passar dem bäst, oavsett vem som är avsändare.

Sex ledamöter i socialnämnden försöker ge några skäl till beslutet i NA den 29 februari. Efter den senaste tidens skriverier om vanvård av äldre håller vi självklart med majoriteten att kvalitetssäkringen är A och O för god äldrevård. Deras argument mot valfriheten har vi dock svårt att förstå.

För det första kan kommunen besluta om kvalitetsfaktorer i upphandlingarna för att säkerställa att vårdgivaren levererar det som beslutats. Så har Örebro kommun gjort och det har resulterat i process som lett till att både personal och brukare blivit mer nöjda tidigare. De allra flesta brukare bryr sig inte om huvudmannaskapet, när vård och omsorg ska utföras, förutsatt att kvalitetskraven uppfylls.

Att lagens krav på en upprättad databas skulle vara ett problem motsäger vi oss också. Genom detta kan kontakten registreras på rätt sätt och ge information just för att kvalitetssäkra verksamheten.

Socialdemokraterna i Lindesberg tycker vidare att det är problematiskt att kommunen inte kontrollerar sin egen verksamhet utan att tillsynsmyndigheten utses av regeringen. Ja ni läste rätt, kommunen ska tydligen kontrollera sig själv. Visst är egenkontroll bra, men hur skulle det se ut om alla skulle granska sig själva? Om livsmedelsföretagare jobbade på miljökontoret, om kommunens revisorer ingick i kommunstyrelsen eller om ledamöter i konstitutionsutskottet satt som statsråd?

Lagen om valfrihet är inte bara till för att vårdtagarna och dess anhöriga ska få mer inflytande och fler aktörer att välja på. Det är också ett sätt att kvalitetssäkra den befintliga vården som drivs inom kommunen. Människor är olika och med olika typer av vårdformer är det lättare att tillgodose de olika behoven. En god kvalitet måste alltid komma främst, oavsett vem som levererar vården. Det är oanständigt att inte tilltro våra brukare om att själva kunna välja mellan vårdgivare som uppfyller kraven om god vårdkvalitet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons