Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LOV kan leda till förnyelse

Annons

Vi beklagar att Socialdemokraterna säger nej till lagen om valfrihetssystem, LOV. I motsats till dem tror vi nämligen på möjligheten att förnya äldreomsorgen genom valfrihet Att ge plats åt mindre och medelstora företag, i form av till exempel kooperativ, bidrar till att nya idéer växer fram som kan vara till gagn för brukarna. Att låta kommunen ensamt sköta äldreomsorgen tror vi leder till stelbenthet och brist på förnyelse. Liksom inom skolans värld behövs konkurrens för att leda utvecklingen framåt.

Enligt den förstudie som gjordes 2009 av Lars Näsström bedömdes ingen utökning av administrativa resurser behövas som en följd av valfrihetssystemet. Pengar behöver alltså inte tas ifrån några andra verksamheter inom socialförvaltningen, något som hävdas i artikeln. I förstudien nämns att i ett första skede har kommunen uttalat att det är hemtjänstens städning som kan bli den del där valfrihet erbjuds och inte hela äldreomsorgen. Detta har inte framgått särskilt tydligt i artikeln.

Kostnaden för utredningen om LOV, ett antal hundra tusen kronor, som var villkorade, måste nu återbetalas av socialförvaltningen eftersom LOV inte införs.

S är i sin artikel skeptiska mot LOV. Framför allt för att kommunen skulle kunna förlora tillsynsansvaret. Men de argument de framför är på flera punkter felaktiga. Det är varje kommun som själv avgör vilka krav som ska gälla inom LOV. Kommunen har själv uppföljningsansvaret och kan aldrig frånsäga sig detta. Det står i kommunallagen. I artikeln sägs att ”kommunen inte längre har full koll på sin egen verksamhet” om man inför LOV. Detta är fel. Kommunen kan aldrig frånsäga sig sitt eget ansvar och har hela uppföljningsansvaret. Uppföljningen gäller både när det gäller den egna verksamheten och den enskilda verksamheten.

Med den ”tillsynsmyndighet” man talar om i artikeln, som skulle frånta kommunen tillsynsansvaret, menar man förmodligen Socialstyrelsen. De har även i dag ett tillsynsansvar som grundar sig på de föreskrifter de regelbundet utfärdar. Men något tillsynsansvar utöver det, som påverkar den enskilda hanteringen av LOV inom varje kommun, har de inte. Se vidare www.upphandlingsstöd.se

Marita Haraldson

Ersättare i Socialnämnden i Lindesberg

Medlem i Miljöpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons